Επιβράδυνση για τη γερμανική οικονομία βλέπει η Bundesbank

Επιβράδυνση για τη γερμανική οικονομία βλέπει η Bundesbank

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση και όχι συρρίκνωση της ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία διαβλέπει η Bundesbank το 2019, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επικείμενη ύφεση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Βραχυπρόθεσμα, όμως, οι οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία θα είναι δύσκολες, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Δεν προβλέπεται από την Bundesbank αύξηση των παραγγελιών στη μεταποίηση, εξαιρουμένου του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών, που φαίνεται να προσαρμόζεται στα αυστηρότερα κριτήρια στις δοκιμές εκπομπής ρύπων της Ε.Ε. μετά τη μεγάλη πτώση πωλήσεων που υπέστη το φθινόπωρο. Η Bundesbank αναμένει πως αντισταθμιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η ισχυρή απασχόληση και η αύξηση των μισθών, διατηρώντας εύρωστη τη ζήτηση στη γερμανική οικονομία. Η γερμανική οικονομία κατάφερε να διαφύγει από τον κίνδυνο τεχνητής ύφεσης το δ΄ τρίμηνο του 2018. Δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή στον ρυθμό ανάπτυξης ύστερα από συρρίκνωση της τάξεως του 0,2% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Για να υπάρξει τεχνητή ύφεση, θα πρέπει να σημειωθεί πτώση της οικονομικής δραστηριότητας επί δύο συναπτά τρίμηνα. Ηταν η πρώτη φορά, όμως, από το 2015 που σημειώθηκε συρρίκνωση της ανάπτυξης το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Συν τοις άλλοις, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,6% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με τον Νοέμβριο λόγω της αδύναμης ζήτησης από το εξωτερικό. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να προμηνύει πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα εξελιχθεί σε ύφεση», σχολιάζει η Bundesbank.

Επιχειρηματικοί παράγοντες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το 2019, δεδομένων των κινδύνων που εγκυμονούν από διάφορες πλευρές. «Το Brexit είναι μεγάλο μπέρδεμα, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιβραδυνθεί στην Κίνα και η αμερικανική οικονομία έχει χάσει την ορμητικότητά της», σχολιάζει ο Βέρνερ Λίμπερχερ, επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής συστημάτων φιλτραρίσματος Mann + Hummel, η οποία απασχολεί 20.000 άτομα στη νοτιοδυτική Γερμανία. Από γεωπολιτική άποψη, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχεί κανείς, ιδιαίτερα για μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Η εξωτερική συγκυρία είναι επισφαλής. Εχει επικρατήσει ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει γενικά η Ουάσιγκτον και τον λαϊκισμό στην Ε.Ε.

Προβληματισμένο είναι και το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε τον Ιανουάριο προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη στο 1% από το 1,8% που είχε δημοσιευθεί το φθινόπωρο. Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει τις χαμηλότερες προβλέψεις από το 2013. Τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκε, παράλληλα, πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στις 99,1 μονάδες από τις 101 έναν μήνα πριν, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2016. Οικονομικοί αναλυτές φοβούνται μήπως η επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία αναγκάσει τις γερμανικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περικοπές κόστους.

Σε εγρήγορση η ΕΚΤ

Είναι σημαντική η εξασθένηση της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία και επομένως είναι πιθανόν να επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον προσανατολισμό της σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη εάν αποδειχθεί πως η κατάσταση δεν είναι «προσωρινή», δήλωσε χθες ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο κ. Γκαλό τόνισε πως «το μείζον ερώτημα είναι κατά πόσον είναι προσωρινή» η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, είπε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung πως θα εξετασθεί η προοπτική για την παροχή ενός νέου γύρου φθηνών δανείων τον επόμενο μήνα εάν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών πίστωσης και της οικονομίας. Μετά την τεχνητή ύφεση που παρουσίασε η ιταλική οικονομία και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς διαπιστώνουν πως η Ευρωζώνη γίνεται ευάλωτη στην επιδείνωση του κλίματος της παγκόσμιας οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή