Ούτε η Φρανκφούρτη ούτε το Παρίσι θα γίνει το νέο Σίτι

Ούτε η Φρανκφούρτη ούτε το Παρίσι θα γίνει το νέο Σίτι

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τραπεζικό τοπίο της Ευρώπης δεν θα είναι ποτέ πλέον ίδιο μετά τη μεταφορά μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από το Σίτι του Λονδίνου προς άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

Χαοτικό ή συντεταγμένο, όπως κι αν πρόκειται να γίνει τελικά το Brexit, έχει πείσει τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα ότι δεν πρέπει να βρεθούν ξανά με τόση συγκέντρωση των δραστηριοτήτων τους σε μία μόνο πόλη. Ισως λοιπόν το Σίτι του Λονδίνου να μη χάσει εν μια νυκτί την αίγλη του, αλλά σίγουρα καμία πόλη δεν θα αποτελέσει ξανά χρηματοπιστωτικό κέντρο αντίστοιχο του Λονδίνου.

Ο κλάδος θα έχει κατακερματιστεί σε όλη την Ευρώπη ενώ θα έχει υποστεί πολλές άλλες μεταβολές. Στο συμπέρασμα αυτό κατατείνει εκτενές ρεπορτάζ των New York Times καθώς σκιαγραφεί τις εν εξελίξει μεταβολές στο χρηματοπιστωτικό τοπίο της Ευρώπης. Διαπιστώνει πως πρώτες πόλεις που θα διασφαλίσουν την παρουσία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών θα είναι η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο. Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως, τους επόμενους μήνες, πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Μιλάνο θα προσελκύσουν σημαντικό αριθμό διαπραγματευτών, ομάδες νομικών συμβούλων τραπεζών, υπεύθυνους ανθρώπινων πόρων και ειδικούς τεχνολογίας. Και το Αμστερνταμ θα γίνει σύντομα χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ηδη στο Παρίσι ένα άδειο κτίριο ταχυδρομείου τεχνοτροπίας αρ ντεκό ετοιμάζεται να μετατραπεί σε κεντρικά γραφεία της Bank of America και να αποτελέσει έδρα του χρηματιστηριακού βραχίονα της αμερικανικής τράπεζας. Και εκεί που άλλοτε έστελναν τηλεγραφήματα οι υπάλληλοι του ταχυδρομείου, μέσα στην άνοιξη θα έχουν βρει τη θέση τους εκατοντάδες διαπραγματευτές, χρηματιστές και πωλητές.

Στη Φρανκφούρτη, η ευρωπαϊκή μονάδα της Morgan Stanley θα διπλασιάσει το προσωπικό της στα 200 άτομα. Στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας καταφθάνουν ήδη στελέχη επενδυτικών τραπεζών από την Goldman Sachs και τη Citigroup. Μεγάλα οφέλη θα αντλήσει και το Δουβλίνο όπου επεκτείνουν την παρουσία τους η Bank of America, η Citigroup και η Barclays. Η Bank of America απασχολεί ήδη περισσότερα από 800 άτομα στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Και όπως τονίζει στην αμερικανική εφημερίδα η Αν Φινουκέιν, αντιπρόεδρος της Bank of America, «δεν υπάρχει επιστροφή, η γέφυρα κόπηκε».

Οι μεταβολές στο χρηματοπιστωτικό τοπίο δεν αφορούν, όμως, μόνον τη γεωγραφική κατανομή των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Οι τράπεζες ενσωματώνουν στα συμβόλαιά τους «ρήτρες Brexit» ώστε να προστατευτούν στην περίπτωση ενός χαοτικού διαζυγίου της Βρετανίας από τους εταίρους της.

Οπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, ο κατακερματισμός του κλάδου θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν στην ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τράπεζες και χρηματοπιστωτικές μπορεί να «χρεώσουν» στην πελατεία τους το κόστος της μετεγκατάστασης και διαχείρισης των νέων μονάδων σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες. Θα αυξηθεί, έτσι, γενικότερα το κόστος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Bank of America που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε 400 εκατ. δολάρια το κόστος που είχε έως τώρα η μετακίνηση προσωπικού της και περιουσιακών της στοιχείων στο Δουβλίνο και στο Παρίσι.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει, πάντως, πως πολλές χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν μετακινήσει μερικές δεκάδες υπαλλήλους έως τώρα και όχι εκατοντάδες όπως θα φανταζόταν κανείς. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πασκόε, στέλεχος της εταιρείας μετακινήσεων εταιρειών Cartus, περιμένουν ακόμη να δουν αν το διαζύγιο θα προκαλέσει χάος ή θα γίνει με ομαλό τρόπο.

Ωστόσο οι αμερικανικές τράπεζες έχουν απομακρύνει λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους από το Λονδίνο. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όμως, και ενδεχομένως να φτάσει στις 5.000 καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαρτίου. Οι τράπεζες φαίνεται, πάντως, να αντιμετωπίζουν το θέμα με ψυχραιμία καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Μέι και τις Βρυξέλλες και η έκβασή τους δεν επηρεάζουν τα σχέδιά τους. Οι περισσότερες άρχισαν να προετοιμάζονται για ένα σκληρό Brexit αμέσως μετά το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή