Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εξαιτίας απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το 2018 από τον τραπεζικό κολοσσό της HSBC, ενώ το αρχικό αγοραστικό ενδιαφέρον και η αισιοδοξία για τις σινοαμερικανικές συνομιλίες εξατμίστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Χθες ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος επαφών μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών, προσδοκώντας να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο προηγούμενος γύρος είχε διεξαχθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Πεκίνο. Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο χάρη στα αποτελέσματα τριμήνου της Walmart. To τελευταίο τρίμηνο του 2018 ήταν το καλύτερο για τον όμιλο λιανεμπορίου σε μία δεκαετία κι αυτό επηρέασε θετικά τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου. Ο δείκτης Dow Jones και ο S&P 500 είχαν άνοδο 0,24% και 0,37% αντιστοίχως. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» νομισμάτων υποχώρησε 0,3%, ενόψει ομιλιών στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εντός της εβδομάδας και της δημοσίευσης των πρακτικών της. Ολα τα ανωτέρω θα ρίξουν φως στη Fed και την πιο συγκρατημένη προσέγγιση της αύξησης επιτοκίων. To ευρώ ενισχύθηκε 0,3% προς το δολάριο στο 1,1347 δολάριο.

«Σήμερα οι επενδυτές βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, εντοπίζοντας όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις των δεικτών, όπως οι επιπλέον δασμοί ή η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης», τονίζει η Κριστίνα Χούπερ, υπεύθυνη στρατηγικής διεθνών αγορών της Invesco. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 εκτινάχθηκε στις αρχές της εβδομάδας στα υψηλότερα επίπεδά του από πέρυσι στις 10 Οκτωβρίου και χθες έκλεισε με απώλειες 0,2%. Η τιμή της μετοχής της HSBC εξασθένησε δραστικά κατά 4%, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε απογοητευτικά ετήσια κέρδη λόγω υψηλότερων δαπανών. Ο κλαδικός δείκτης των αυτοκινητοβιομηχανιών έκλεισε με ελαφρά άνοδο παρά την αβεβαιότητα για τυχόν δασμούς στα αυτοκίνητα από την Ουάσιγκτον. Το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο 0,6%, στα 55,94 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, ο FSTE 100 έκλεισε με απώλειες 0,56%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,09%. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,16%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -0,50%και στη Μαδρίτη ο ΙBEX έκλεισε με κάμψη της τάξεως του 0,21%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή