«Τα επονείδιστα σχόλια απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση»

«Τα επονείδιστα σχόλια απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Βαρσοβία εξακολουθεί να αναμένει τη συγγνώμη από την κυβέρνηση του Ισραήλ μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, σύμφωνα με τις οποίες οι Πολωνοί συνέβαλαν στην εξόντωση των Εβραίων της Πολωνίας. Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Πολωνία νόμος ο οποίος απαγορεύει τέτοιου είδους δηλώσεις.

Η διαμάχη, που τροφοδοτείται από τον προεκλογικό πυρετό τουλάχιστον στο Ισραήλ, φάνηκε να κοπάζει όταν ο Νετανιάχου προσπάθησε να διευκρινίσει ότι δεν αναφερόταν σε ολόκληρο τον πολωνικό λαό αλλά σε ορισμένους Πολωνούς που κυνήγησαν Εβραίους ή εκμεταλλεύθηκαν την ανάγκη τους. Ομως, εν συνεχεία ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γισραέλ Κατζ, επανήλθε με ακόμη σκληρότερες δηλώσεις, εξοργίζοντας τη Βαρσοβία. «Οι Πολωνοί βύζαξαν αντισημιτισμό με το γάλα της μαμάς τους», είπε ο Κατς, με αποτέλεσμα την απόσυρση της Πολωνίας από την κοινή σύνοδο Ισραήλ και χωρών της κεντρικής Ευρώπης, η οποία ακυρώθηκε. Αντί συνόδου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

«Τα επονείδιστα, σκανδαλώδη και υβριστικά σχόλια απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση», είπε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Ζιμόν Ζινκόφσκι βελ Σεκ. Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που καταλήφθηκε από τους ναζί και δεν είχε ποτέ κυβέρνηση συνεργατών του Γ΄ Ράιχ. Μέλη της εξόριστης πολωνικής κυβέρνησης, καθώς και Πολωνοί αντιστασιακοί, προσπάθησαν να κάνουν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο ότι οι ναζί προχωρούσαν σε βιομηχανικών διαστάσεων εξόντωση εβραϊκών πληθυσμών σε πολωνικό έδαφος. Επίσης, χιλιάδες Πολωνοί διακινδύνεψαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν Εβραίους, αλλά υπάρχουν και άφθονες αποδείξεις ότι Πολωνοί χωρικοί δολοφονούσαν ή εκβίαζαν κυνηγημένους Εβραίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή