Ουραγός η Ευρώπη στην ανάπτυξη δικτύων 5G

Ουραγός η Ευρώπη στην ανάπτυξη δικτύων 5G

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία για το αν πρέπει να επιτραπεί στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei να πωλήσει εξοπλισμό δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στις ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η Ευρώπη κινδυνεύει, όμως, να μείνει πίσω, καθώς δεν έχει προχωρήσει στα δίκτυα 5G. Αιτία, η υπερβολική έμφαση που έχει δώσει στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον ότι η πρώτη στον κόσμο εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών κατασκοπεύει τη Δύση με την τεχνολογία της και έχει παραβιάσει το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης.

Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση του Μπόργκε Εκχολμ, επικεφαλής της Ericsson, της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που διαπιστώνει την ολιγωρία των Ευρωπαίων και προειδοποιεί ότι η Γηραιά Ηπειρος είναι όντως γηραιά στον συγκεκριμένο τομέα. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Εκχολμ τονίζει πως η Ευρώπη έχει ήδη μείνει πίσω στα δίκτυα 5G, αλλά κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση της με τις ρυθμίσεις κατά της Huawei, καθώς και εξαιτίας του υψηλού κόστους των επενδύσεων. Οπως επισημαίνουν οι FT, επικρατεί η αντίληψη πως η σουηδική εταιρεία και η επίσης σκανδιναβική ανταγωνίστριά της Nokia θα είναι από τους ωφελημένους αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαγορεύσουν στον κινεζικό κολοσσό της Huawei να πωλήσει τον εξοπλισμό της στα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G.

Σύμφωνα, όμως, με τον επικεφαλής της Ericsson, η όλη ένταση γύρω από το θέμα της Huawei έχει προκαλέσει παράλυση μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο κ. Εκχολμ αναρωτήθηκε «γιατί αφήνουμε άλλες χώρες να προηγούνται» και τόνισε πως η Ευρώπη δεν προχωράει καθόλου στη νέα τεχνολογία, ενώ «κινούνται δυναμικά στις ΗΠΑ, δεν διστάζουν, κινούνται δυναμικά στην Αυστραλία και στην Ασία και εμείς στην Ευρώπη καθόμαστε». Ο προβληματισμός του κ. Εκχολμ συνέπεσε με διαρροές από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αποφασίσει σύντομα αν θα επιτρέψει την είσοδο της Huawei στα γερμανικά δίκτυα πέμπτης γενιάς. Μιλώντας στο Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απέφυγε χθες να επιβεβαιώσει τη φημολογία ότι το Βερολίνο τείνει προς θετική απόφαση για την Huawei. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, είχε τονίσει πως η Γερμανία σχεδιάζει να υιοθετήσει αυστηρή νομοθεσία για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και τους σχετικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Προ ημερών, πάντως, είχε διαρρεύσει από πηγές προσκείμενες στο Βερολίνο ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδύνατον να μπορεί η Huawei να αντισταθεί στις πιέσεις του Πεκίνου και να μην ενεργεί ως όργανο της κινεζικής ηγεσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, η παγκόσμια ένωση βιομηχανιών κινητής τηλεφωνίας (GSMA), χωρίς να αναφερθεί ειδικότερα στην Huawei, προειδοποίησε πως η διαμάχη για τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών και η συζήτηση για ενδεχόμενο αποκλεισμό εταιρειών μπορεί να αυξήσουν το κόστος λειτουργίας των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεφωνίας για επιχειρήσεις και πολίτες και να τεθεί υπό διακύβευση ακόμη και η λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων τέταρτης γενιάς, αλλά και να καθυστερήσει «για πολλά χρόνια» τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή