Το Φεστιβάλ των Φαναριών «φωτίζει» την Κίνα

Το Φεστιβάλ των Φαναριών «φωτίζει» την Κίνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εισιτήρια για τις εκδηλώσεις της πρώτης νύχτας του Φεστιβάλ των Φαναριών, στο Μουσείο των Ανακτόρων, στην Απαγορευμένη Πόλη, εξαντλήθηκαν αμέσως μόλις ξεκίνησε η διαδικτυακή διάθεση. Αν και συνήθως το Φεστιβάλ των Φαναριών λαμβάνει σάρκα και οστά στη 15η ημέρα του πρώτου μήνα του σεληνιακού ημερολογίου της Κίνας, φέτος η Ημέρα των Φαναριών γιορτάστηκε χθες και συνέπεσε με την ολοκλήρωση των εορτασμών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Το Μουσείο των Ανακτόρων διοργάνωσε δύο νυχτερινές επισκέψεις, χθες και σήμερα. Ο επισκέπτης μπορούσε να θαυμάσει κάποια από τα πιο γνωστά έργα αρχαίας κινεζικής ζωγραφικής. Αλλά και η Απαγορευμένη Πόλη συμμετείχε στους εορτασμούς, καθώς είχε διακοσμηθεί με πελώρια βασιλικά φανάρια, ενώ ζωντανές παραστάσεις λαϊκής μουσικής έδιναν στους επισκέπτες μία πολύ καλή άποψη σχετικά με το πώς γιορταζόταν η κινεζική Πρωτοχρονιά στη βασιλική αυλή πριν από 200 χρόνια. Καθώς οι περίπατοι που διοργανώθηκαν στο Μουσείο είναι οι πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα, τα τελευταία 94 χρόνια, τα εισιτήρια όπως ήταν αναμενόμενο έγιναν ανάρπαστα. Επίσης, συζητήθηκαν πολύ στο μικρομπλόγκ Weibo, μια δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια για τις νυχτερινές επισκέψεις διατέθηκαν δωρεάν. Κάποιοι, όμως, που δεν κατάφεραν να τα αποκτήσουν διαδικτυακά, προσπάθησαν να βρουν εισιτήρια στη «μαύρη αγορά», ζητώντας παράλληλα να επεκταθούν οι εκδηλώσεις.

Η ιστορία του Φεστιβάλ των Φαναριών χρονολογείται από τη Δυτική Δυναστεία Χαν (206 π.Χ. με 25 μ.Χ.). Ωστόσο, οι εορτασμοί έγιναν μία σημαντική λαϊκή εορτή μόνο κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων, από το 220 έως το 280 μ.Χ.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες για την προέλευση του Φεστιβάλ. Σύμφωνα με μία από αυτές κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν, όταν έγινε γνωστό ότι οι βουδιστές επρόκειτο να ανάψουν τέτοια φανάρια προκειμένου να λατρέψουν τον Βούδα τη 15η ημέρα του νέου σεληνιακού έτους, ο κυρίαρχος θέλησε να τους ακολουθήσει και διέταξε όλους τους πολίτες να ανάψουν τέτοια φανάρια με παρόμοιο τρόπο.

«Κατά τους αρχαίους καιρούς, το φεστιβάλ των Φαναριών θεωρείτο και μία ιδιαίτερα ρομαντική ημέρα», εξηγεί ο Γιου Γκουκίνγκ, ειδικός στις λαϊκές παραδόσεις. «Τα κορίτσια μεγάλωναν στο εσωτερικό του σπιτιού και δεν τους επιτρεπόταν να βγουν έξω και να συναντηθούν με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, το Φεστιβάλ των Φαναριών ήταν μία θαυμάσια ευκαιρία, καθώς μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους και να συναντηθούν με τα αγόρια στις διάφορες επιδείξεις των Φαναριών».

Το έθιμο του κρεμάσματος των πολύχρωμων φαναριών και των επιδείξεων χρονολογείται από πάρα πολύ παλιά. Οι επιδείξεις φαναριών αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή