«Μαύρο πρόβατο» στην Κεντροδεξιά ο Βίκτορ Ορμπαν

«Μαύρο πρόβατο» στην Κεντροδεξιά ο Βίκτορ Ορμπαν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται στους κόλπους της ευρωπαϊκής Kεντροδεξιάς οι φωνές που ζητούν την απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, από τις γραμμές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μία ημέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, Οτμαρ Κάρας, ήρθε να προσθέσει τη δική του φωνή στο στρατόπεδο όσων ζητούν τον εξοστρακισμό του Ορμπαν.

Με δηλώσεις του από τη Βιέννη, ο Οτμαρ, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειράν ετών αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΕΛΚ καταδίκασε «επιτέλους» τον Ορμπαν και την κυβέρνησή του για τους λίβελους εναντίον του Γιούνκερ και της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας είναι η ισχυρότερη δύναμη της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Οτμαρ θα είναι εκ νέου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πρόσφατες προεκλογικές αφίσες της Ενωσης Νέων Δημοκρατών (FIDESZ) του Ορμπαν, που εμφάνιζαν τον Γιούνκερ και την Κομισιόν να παίρνουν εντολές από τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος για να γεμίσουν τη χώρα μετανάστες. Το προεκλογικό υλικό του FIDESZ ανάφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθ’ υπόδειξη του Σόρος, «έχουν δρομολογήσει πειραματικά σχέδια μετανάστευσης από αφρικανικές χώρες, επιδιώκουν να επιβάλουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την απορρόφηση μεταναστών και να μειώσουν την οικονομική ενίσχυση σε χώρες που αντιτίθενται στη μετανάστευση».

Μιλώντας σε δημόσια εκδήλωση στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χρησιμοποίησε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα εναντίον του Ούγγρου πρωθυπουργού. «Δεν νομίζω ότι οι συντηρητικοί της Ουγγαρίας εκπροσωπούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις αξίες της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει κανένα σημείο τομής ανάμεσα στον κ. Ορμπαν κι εμένα, γνώμη μου, δε, είναι ότι το κόμμα του δεν έχει θέση στο ΕΛΚ». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι οι ευρωβουλευτές του Ορμπαν δεν τον ψήφισαν κατά τη διαδικασία της εκλογής του. «Ούτε η Ακροδεξιά με ψήφισε. Θυμάμαι ότι η κ. Λεπέν μου είχε πει ότι δεν θα με ψηφίσει και της είχα απαντήσει ότι δεν ήθελα την ψήφο της. Υπάρχουν ορισμένες ψήφοι που απλούστατα δεν τις θέλει κανείς», κατέληξε.

Απαντώντας στις δηλώσεις Γιούνκερ, η ουγγρική κυβέρνηση υποστήριξε ότι «όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τις υπάρχουσες προτάσεις που συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στις γραμμές του ΕΛΚ, ο Βίκτορ Ορμπαν κέρδισε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις επενδύοντας, μεταξύ άλλων, σε μια σκληρή γραμμή αναφορικά με το μεταναστευτικό. Ενδεχόμενη έξωση του FIDESZ θα αντιπροσώπευε υπολογίσιμη αποδυνάμωση του ΕΛΚ στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή