Ογκώδης διαδήλωση στα Τίρανα κατά του Έντι Ράμα – Εκκλήσεις για ψυχραιμία από ΕΕ και ΗΠΑ

Ογκώδης διαδήλωση στα Τίρανα κατά του Έντι Ράμα – Εκκλήσεις για ψυχραιμία από ΕΕ και ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν σήμερα κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης – του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSI)- αποφάσισαν τη Δευτέρα να παραιτηθούν ομαδικά από τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την ορκωμοσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να οργανώσει τίμιες εκλογές. Ωτσόσο, με τις 74 έδρες τους, συν μία υποστηρικτή τους από άλλο κόμμα, οι Σοσιαλιστές του Ράμα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία, σε αντίθεση με τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης και εκτοξευτήρων ύδατος για να εμποδίσει ομάδες διαδηλωτών να παραβιάσουν την είσοδο του κτιρίου της κυβέρνησης.

Ένστολοι αστυνομικοί και μερικές μονάδες με ειδική εξάρτηση για την καταστολή ταραχών είχαν αναπτυχθεί σήμερα μπροστά από τους θεσμούς.

Ο επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγορεί τον Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. «Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «για τον Έντι Ράμα, η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει».

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε τη βούλησή της να επεκτείνει τις διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός απευθύνεται συχνά με περιφρόνηση στην αντιπολίτευση, προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή της.

Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, μιλώντας στο ξένο Τύπο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και προσέθεσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ενώ υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούν τον λαό.

Διαβάστε σχετικά: «Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

Μερικές ώρες πριν από τη σημερινή διαδήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις.

«Υπογραμμίζουμε και πάλι το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις … όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία», υπογράμμισαν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Οι ενέργειες αυτές «υπονομεύουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», προσθέτουν οι Μογκερίνι και Χαν.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες στις σημερινές διαδηλώσεις να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία» και ζήτησε από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή