Σύνοδος – ορόσημο στο Βατικανό για τα σκάνδαλα παιδεραστίας

Σύνοδος – ορόσημο στο Βατικανό για τα σκάνδαλα παιδεραστίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα «ακούσει την κραυγή των μικρών που ζητούν δικαιοσύνη», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κηρύσσοντας σήμερα στο Βατικανό την έναρξη της συνόδου των επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών, με αντικείμενο την διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο πάπας είπε ότι οι καθολικοί και τα θύματα αναμένουν όχι απλές, προβλέψιμες καταδίκες αλλά «συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Το κακό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς θα πρέπει να μετατραπεί σε κατανόηση και εξαγνισμό», είπε.

Περίπου 100 επίσκοποι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο – ορόσημο, που πιθανόν να αποτελέσει μια ιστορική κρίσιμη καμπή για έναν θεσμό, ο οποίος μαστίζεται από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.

Σύνοδος – ορόσημο στο Βατικανό για τα σκάνδαλα παιδεραστίας-1

Η σύνοδος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και σύμφωνα με την Κριστίν Πεντότι, την διευθύντρια της γαλλικής χριστιανικής εφημερίδας Témoignage Chrétien, «είναι τόσο πρωτόγνωρη ώστε να μην έχει καν όνομα».

Κάποιες από τις οργανώσεις θυμάτων έχουν εκφράσει σκεπτικισμό, χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο τον εξαγνισμό της εικόνας την Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως και η οποία έχει αμαυρωθεί από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ανατρέχουν σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.

Σύνοδος – ορόσημο στο Βατικανό για τα σκάνδαλα παιδεραστίας-2

Κάποιες οργανώσεις θυμάτων υποστηρίζουν ότι η Καθολική Εκκλησία δεν βρίσκεται καν κοντά στην αντιμετώπιση του βαθιά ριζωμένου προβλήματος των σεξουαλικών σκανδάλων.

Οι ενώσεις των θυμάτων ζητούν επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου ή τουλάχιστον να συζητηθεί, κάτι που επίσης θα γίνει για πρώτη φορά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή