Απογοήτευσαν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Απογοήτευσαν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απογοητευτικά κέρδη που ανακοίνωσαν ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τα δυσοίωνα στοιχεία για την υποχώρηση της μεταποίησης της Ευρωζώνης αλλά και τα πρακτικά της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, που προδίδουν προβληματισμό για το βάθος της επιβράδυνσης, βάρυναν χθες το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο συνδυασμός αρνητικών εξελίξεων επισκίασε την αισιοδοξία που ενέπνευσε η διαφαινόμενη διάθεση της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου να προχωρήσουν σύντομα σε συμφωνία και να τερματίσουν τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.

Ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank έκλεισε με πτώση 1%, καθώς είχε προηγηθεί δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal που ανέφερε ότι είχε χάσει 1,6 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία από επένδυση σε σύνθετο ομόλογο. Πτώση σημείωσε επίσης η μετοχή του ναυτιλιακού ομίλου Moeller Maersk της Δανίας εν μέσω ανησυχίας για την οικονομική του ευρωστία. Και ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS σημείωσε πτώση 1,6% καθώς είχε προηγηθεί η είδηση ότι οι γαλλικές Αρχές τού επέβαλαν πρόστιμο ύψους 4,2 δισ. δολαρίων. Ετσι, άνοδο σημείωσαν χθες μόνον το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη Xetra DAX να κλείνει με οριακά κέρδη 0,19%, και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης με τον δείκτη ΙΒΕΧ 35 να κλείνει με οριακά κέρδη 0,11%. Στην πλεονότητά τους, όμως, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στο κόκκινο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,31% μετά την άνοδο κατά 0,67% που είχε κλείσει την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,85% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με απώλειες 0,47%. Πτωτικά κινούνταν μέχρι αργά το βράδυ και η Wall Street, εν μέσω επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.

Οι ενδείξεις, πάντως, περί επικείμενης συμφωνίας ΗΠΑ και Κίνας προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, εξωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών τίτλων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο κατά 4 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 2,69%. Ομοίως, άνοδο τριών μ.β. σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας φτάνοντας στο 0,13%. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ελαφρά υποχώρηση, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 56,94 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 66,99 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή