Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα κρίση τύπου Κούβας»

Πούτιν: «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα κρίση τύπου Κούβας»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνοντας τις προειδοποιήσεις του προς την κυβέρνηση Τραμπ, ύστερα από την απόφασή της να αποσυρθεί από την ιστορική συμφωνία INF για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια καινούργια κρίση, όπως εκείνη της Κούβας, το 1962.

«Οι εντάσεις (στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας) δεν είναι λόγος να κλιμακώσουμε την αντιπαράθεση στο επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα», δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος Πούτιν, παραπέμποντας στην πιο επικίνδυνη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στο χείλος της πυρηνικής αναμέτρησης. «Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτό που εμείς θέλουμε. Αν κάποιοι άλλοι το επιθυμούν, εντάξει, καλώς να ορίσουν», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Την Τρίτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε καταγγείλει τις ΗΠΑ ότι αποδεσμεύονται από την INF, ώστε να μπορέσουν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη πυραύλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα σε διάστημα οκτώ έως δώδεκα λεπτών. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, τότε η χώρα του θα εγκαταστήσει νέα όπλα, τα οποία θα μπορούν να πλήξουν όχι μόνον τις χώρες που θα φιλοξενούν αμερικανικούς πυραύλους, αλλά και τα κέντρα διοίκησης, δηλαδή τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες

Στις νεότερες δηλώσεις του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. «Μιλάμε για σκάφη του πολεμικού ναυτικού μας –υποβρύχια ή σκάφη επιφανείας– που θα εξοπλιστούν με πυραύλους. Δεδομένης της ταχύτητας των πυραύλων μας, αυτά τα πλοία μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, όπου θα κινούνται διαρκώς και δεν θα είναι εύκολο να εντοπιστούν. Υπολογίστε ότι (οι πύραυλοι) θα έχουν ταχύτητα Mach 9 (εννέα φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου) και βεληνεκές άνω των 1.000 χλμ.», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου ως προσπάθεια αντιπερισπασμού έναντι των αμερικανικών καταγγελιών για παραβίαση της INF από τη Μόσχα. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί, διαπιστώνοντας ότι τα νέα οπλικά συστήματα που είχε προαναγγείλει η Ρωσία δεν ήταν μπλόφα ή απλώς σχέδια επί χάρτου, αλλά απτή πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή