Η «διαχείριση» τζιχαντιστών

Η «διαχείριση» τζιχαντιστών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν τους τζιχαντιστές-υπηκόους τους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία και στο Ιράκ ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Διαφορετικά, προειδοποίησε, με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων θα αφεθούν ελεύθεροι από τις φυλακές και θα επιστρέψουν στην Ευρώπη ανεξέλεγκτοι. Το δίλημμα προκάλεσε αμηχανία στους Ευρωπαίους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δήλωσαν απρόθυμοι να τους δεχθούν και κάποιοι άλλοι, όπως η Γερμανία, είπαν ότι «δικοί μας πολίτες είναι, θα τους πάρουμε πίσω και μετά θα δούμε τι θα τους κάνουμε».

Ο ακριβής αριθμός όσων Ευρωπαίων πολέμησαν στο πλευρό του ISIS δεν είναι γνωστός, ούτε ξέρουμε πόσοι εξ αυτών σκοτώθηκαν ή έχουν επιστρέψει ήδη κρυφά στην Ευρώπη.

Γνωρίζουμε μόνο από τα στοιχεία που έδωσαν οι Αμερικανοί ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ο αμερικανικός στρατός και οι φίλα προσκείμενες στις ΗΠΑ στρατιωτικές οργανώσεις κρατούν 900 τζιχαντιστές προερχόμενους από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, αλλά και τα Βαλκάνια (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία). Συνιστούν όλοι αυτοί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια; Θα ήταν υπερβολικό να το υποστηρίξει κάποιος, δεδομένου ότι άμα τη επιστροφή τους, θα τεθούν υπό την ασφυκτική επιτήρηση των Αρχών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας, χώρας με τους περισσότερους τζιχαντιστές πολεμιστές στη Μέση Ανατολή, Ντράγκαν Μέκτιτς δήλωσε (εφημερίδα Politica του Βελιγραδίου) ότι η κυβέρνησή του θα ικανοποιήσει το αίτημα του Τραμπ. «Θα τους παραλάβουμε και, αμέσως μετά την άφιξή τους, θα προφυλακιστούν και στη συνέχεια θα δικαστούν». Αυτή είναι η αισιόδοξη και καθησυχαστική προσέγγιση του θέματος. Ο επίσης Βόσνιος, ειδικός σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας και ασφάλειας Τζεβάντ Γκαλιασέβιτς, προειδοποίησε πως «θα ήταν αφελές να πιστεύει κάποιος ότι θα καταφέρουμε να ξεριζώσουμε από τη συνείδηση αυτών των φανατικών ισλαμιστών τη λανθασμένη, την εξτρεμιστική ερμηνεία του Ισλάμ». Η μεγάλη, ωστόσο, πρόκληση για τις χώρες και τις κοινωνίες της Δύσης με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, δεν είναι τόσο οι «αφοπλισμένοι» παρανοϊκοί του ISIS, όσο ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός που διδάσκουν φανατικοί ιμάμηδες σπουδαγμένοι στις χώρες του Κόλπου και στην Τουρκία στα παράνομα (κυρίως) τζαμιά που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Εκεί εκκολάπτονται, στο όνομα του Αλλάχ, οι αυριανοί βομβιστές αυτοκτονίας και οι μαχαιροβγάλτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή