Ρωσία: Παραμένει κρατούμενος ο Αμερικανός «κατάσκοπος»

Ρωσία: Παραμένει κρατούμενος ο Αμερικανός «κατάσκοπος»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ρωσικό δικαστήριο έκρινε χθες ότι ο Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, θα πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος για τρεις ακόμη μήνες για να δώσει στους ανακριτές χρόνο να εξετάσουν περαιτέρω την υπόθεσή του. Ο Γουίλαν, ο οποίος διαθέτει διαβατήριο των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιρλανδίας, συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία, μια κατηγορία που ο ίδιος αρνείται. Αν θεωρηθεί ένοχος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως και είκοσι ετών. Η υπόθεση έχει οξύνει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Δικαστήριο της ρωσικής πρωτεύουσας είχε δώσει προηγουμένως εντολή για την κράτησή του έως τις 28 Φεβρουαρίου. «Η έρευνα επεκτάθηκε έως τις 28 Μαΐου», δήλωσε ο συνήγορος του Γουίλαν. Ο 48χρονος Αμερικανός συνελήφθη λίγο αφότου του παρέδωσαν ένα στικάκι USB, το οποίο, όπως πίστευε, περιείχε πολιτιστικές πληροφορίες, αλλά αποδείχθηκε αντ’ αυτού ότι περιείχε μυστικούς φακέλους, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο –μετά την απόρριψη του αιτήματος για απελευθέρωση– ο συνήγορός του, προσθέτοντας ότι ο Γουίλαν δεν είχε την ευκαιρία να ανοίξει τη συσκευή για να ελέγξει το περιεχόμενό της προτού συλληφθεί.

O Γουίλαν εμφανίστηκε χθες ενώπιον του δικαστηρίου μέσα σε κλουβί και φαινόταν κουρασμένος, όταν μίλησε για λίγο με τους δημοσιογράφους προτού μασκοφόροι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας διακόψουν τη συνομιλία. «Θα αισθανόμουν καλύτερα εάν μπορούσα να παραλάβω πακέτα, τρόφιμα, επιστολές, τέτοιου είδους πράγματα από την πατρίδα μου», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή