Η ανεξήγητη εκτόξευση της China Ding Yi Feng Holdings

Η ανεξήγητη εκτόξευση της China Ding Yi Feng Holdings

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από το ξενοδοχείο Ritz-Carlton, στον πιο ψηλό ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ και στον 66ο όροφο του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου των επενδύσεων. Πρόκειται για τα κεντρικά γραφεία μιας αινιγματικής εταιρείας, της China Ding Yi Feng Holdings Ltd, που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, φαίνεται εκ πρώτης όψεως το άκρον άωτον της επιτυχίας. Η μετοχή της έχει σημειώσει πρωτοφανή άνοδο αφήνοντας πίσω της οποιαδήποτε άλλη στην κατηγορία της, με μια ιλιγγιώδη εκτίναξή της κατά 8.563% μέσα στην τελευταία πενταετία.

Μπροστά στη διαστημική αυτή πορεία ωχριούν οι επιτυχίες των Facebook, Apple και Tesla, των οποίων η άνοδος είναι τουλάχιστον κατανοητή. Η μετοχή της Facebook έχει σημειώσει άνοδο 294% από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, της Apple 366% από την παρουσίαση του πρώτου iPhone και της Tesla 1.014% από την παράδοση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου Model S. Για την κινεζική εταιρεία συμμετοχών China Ding Yi Feng Holdings Ltd (DYF) μιλούν όλοι στην αγορά, αλλά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε τι οφείλεται η ιλιγγιώδης εκτόξευσή της. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν υπάρχει εξήγηση, αλλά εύκολα εντοπίζει κανείς αρκετούς λόγους για να προκαλεί η εταιρεία επιφυλακτικότητα στους επενδυτές. Εχει εμφανίσει ζημία τα επτά από τα τελευταία οκτώ χρόνια και η τιμή της μετοχής της έχει μια από τις υψηλότερες αποτιμήσεις παγκοσμίως.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως ο πρόεδρός της, Σούι Γκουανγκί, έχει γνωρίσει αρνητική δημοσιότητα από πολλά επικριτικά ρεπορτάζ του κινεζικού Τύπου και των άλλων ΜΜΕ της Κίνας. Πολλά από αυτά σχολίαζαν τις μεθόδους με τις οποίες αντλούσε κεφάλαια ο Σούι αλλά και αυτή καθεαυτήν την απίστευτη άνοδο της μετοχής της DYF. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της δεν δικαιολογούν στο ελάχιστο το ράλι της μετοχής της», σχολιάζει στο Bloomberg ο Λι Γουνρόνγκ, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής 20VC στη Σεντζέν. Και όμως, έχουν διοχετευθεί στις μετοχές της πολλά δισεκατομμύρια δολάρια από τα πλέον ηχηρά ονόματα του επενδυτικού κόσμου. Οι BlackRock, Vanguard Group και Northern Trust Corp. έχουν επενδύσει στην DYF από τον Νοέμβριο, οπότε απέκτησε τα μεγέθη και τη ρευστότητα για να ενταχθεί στους δείκτες MSCI.

Οπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η ακατανόητη εκτίναξη της DYF προστίθεται στον μακρύ κατάλογο της ακραίας και ανεξήγητης ανόδου μετοχών που υπονομεύουν τη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως μιας από τις σημαντικότερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου. Η εταιρεία έχει αποφύγει να απαντήσει σε επανειλημμένες κρούσεις του Τύπου. Την ίδια στάση έχει τηρήσει και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όπως και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αλλά και οι επενδυτικές BlackRock, Vanguard και Northern Trust. Στελέχη του δείκτη MSCI αρκέστηκαν μόνον να δηλώσουν ότι αποφασίζουν το εάν θα εντάξουν μια εταιρεία στους δείκτες του αφού εξετάσουν ποσοτικά κριτήρια όπως η χρηματιστηριακή αξία της, η ελεύθερη διακύμανσή της και η ρευστότητά της. Προσέθεσαν πως δεν κάνουν κρίσεις σχετικές με την κερδοφορία, τις προοπτικές ανάπτυξης ή «άλλες υποκειμενικές» μετρήσεις.

Ο Σούι Γκουανγκί, που στα φυλλάδια της εταιρείας αναφέρεται ως «θρυλική φυσιογνωμία» και «εξέχων ακαδημαϊκός», άρχισε να αυξάνει το μερίδιό του στις αρχές του 2015, όταν η DYF ονομαζόταν China Investment Fund. Την ίδια χρονιά, ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας, αντικατέστησε την ηγετική της ομάδα και έκτοτε έχε αλλάξει την επωνυμία της δύο φορές. Το μερίδιό του στην DYF ανέρχεται στο 16% των μετοχών και είναι αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Οπως τονίζει το Bloomberg, εκτός από την απίστευτη άνοδο της DYF, ο Σούι βαυκαλίζεται μεν ότι έχει επενδυτική διορατικότητα ανάλογη του Γουόρεν Μπάφετ και του Τζορτζ Σόρος, αλλά δεν είχε ποτέ καμία άλλη επενδυτική επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή