Αισιοδοξία Ε.Ε. για εμπορική συμφωνία με Ουάσιγκτον

Αισιοδοξία Ε.Ε. για εμπορική συμφωνία με Ουάσιγκτον

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξη πως η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα πριν από το τέλος του έτους εμφανίστηκε χθες η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου. Το ζήτημα είναι φλέγον για την Ε.Ε. διότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ανοιχτά, για τελευταία φορά προ ημερών, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη και από άλλες χώρες. Η Μάλμστρομ εκτίμησε χθες πως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα δώσουν στην Κομισιόν, τον Μάρτιο, την εντολή να διαπραγματευθεί για λογαριασμό τους με την αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τον μηδενισμό των δασμών που επιβάλλουν οι δύο πλευρές σε βιομηχανικά αγαθά. Η τελική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει και η παρούσα θητεία της Κομισιόν, εκτίμησε η Μάλμστρομ. «Νομίζω πως μπορεί να γίνει (η ολοκλήρωση της συμφωνίας) κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας. Δεν καθυστερούμε τίποτε», είπε η Μάλμστρομ από το Βουκουρέστι, όπου συναντιούνται οι υπουργοί Εμπορίου των «28».

Τον περασμένο Ιούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, είχε αποσπάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ την υπόσχεση πως δεν θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη. Ωστόσο την περασμένη Κυριακή το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου παρέδωσε στον Τραμπ έκθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, o Tραμπ είχε απειλήσει την Ε.Ε. με αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων λέγοντας από τον Λευκό Οίκο πως «αν δεν συμφωνήσουμε, θα επιβάλουμε δασμούς». Ενδεχόμενη αύξηση των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ από το 2,5% στο 25% θα προκαλούσε άνοδο της τιμής των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων κατά 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή