Λάθη στις πληρωμές συνταξιούχων

Λάθη στις πληρωμές συνταξιούχων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβερνητική σπουδή να «κλείσει» το 2018 με την επιστροφή αναδρομικών ύψους 400 εκατ. ευρώ σε 125.568 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων 109.234 πρώην ένστολοι, είχε ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη πληρωμή σε χιλιάδες δικαιούχους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας, τα λάθη αφορούν περίπου 8.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων περίπου 1.100 έλαβαν λιγότερα ποσά αναδρομικών από αυτά που δικαιούνταν, 4.000 πήραν περισσότερα, ενώ άλλοι περίπου 3.000, λόγω ελλιπών στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, πιθανότατα να δικαιούνται αναδρομικά ποσά τα οποία δεν έλαβαν.

Οι περιπτώσεις αυτές έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του ΕΦΚΑ και, εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχουν όντως λάθη στις καταβολές, αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δηλαδή, αν διακριβωθεί ότι υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει αναδρομικά ενώ τα δικαιούνται, θα πρέπει να τα εισπράξουν με νέα καταβολή. Στον αντίποδα, όσοι απόστρατοι και πολιτικοί συνταξιούχοι εισέπραξαν από λάθος μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνται θα πρέπει αυτά να επιστραφούν, με βάση τις διατάξεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Με ανακοίνωσή της, η Ν.Δ. επισημαίνει πως δεν υπάρχει δικαιολογία για το χάος που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και νέες υποθέσεις που είναι ενδεικτικές της απόλυτης αποδιοργάνωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι απαράδεκτο να καταβάλλονται χρήματα και μετά δύο μήνες να διαπιστώνουν οι υπηρεσίες ότι έκαναν λάθος και να τα ζητούν πίσω. «Τα λάθη και η ανικανότητα της κυβέρνησης σημαίνουν ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους, που θα κληθούν να επιστρέψουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση, για να καταλήξει πως «εκεί που τους χρωστούσανε, τους ζητούν και τα ρέστα από τον ΕΦΚΑ»…    

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι, αντί η Ν.Δ. να απολογείται που άφησε για χρόνια απλήρωτους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, επιχειρεί για ακόμη μία φορά να παραπλανήσει αποδίδοντας στον ΕΦΚΑ τα περιορισμένα, σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων, λάθη που εντοπίστηκαν. «Οι διαφορές, για όσες περιπτώσεις προέκυψαν, θα αντιμετωπιστούν όπως ο νόμος ορίζει. Αλλά δεν δικαιούται η Ν.Δ. να ομιλεί για προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2018 παράλληλα με τις πληρωμές των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή