Βρετανική πρόταση για αντιμετώπιση των κολοσσών του Ιnternet

Βρετανική πρόταση για αντιμετώπιση των κολοσσών του Ιnternet

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φράση «διαλύστε τους τεχνολογικούς κολοσσούς» θα μπορούσε να γίνει σλόγκαν για τους Δημοκρατικούς εάν περάσει η πρόταση της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έθεσε επίσημα υποψηφιότητα για το χρίσμα. Στη Βρετανία, όμως, μια μελέτη που συντάχθηκε για την κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ πιο έξυπνο τρόπο για να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών όπως είναι οι Facebook, Google και Amazon.

Η κ. Γουόρεν θέλει να απαγορεύσει στους τεχνολογικούς κολοσσούς να πωλούν προϊόντα μέσα από τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές τους ή να κατέχουν εταιρείες που το κάνουν. Αυτό θα ανάγκαζε την Amazon, παραδείγματος χάριν, να διαχωρίσει την πλατφόρμα, η οποία διατίθεται σε τρίτους για να προβληθούν, από τη μονάδα που πωλεί τα δικά της προϊόντα. Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών έχει επίσης προτείνει την ακύρωση συμφωνιών που παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό, όπως είναι οι εξαγορές ανταγωνιστικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης –δηλαδή το Instagram και το WhatsApp– από τη Facebook.

H νέα μελέτη στη Βρετανία –της οποίας ηγήθηκε ο Τζέισον Φούρμαν, σύμβουλος του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα– καταλήγει στο πόρισμα πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Συμπεραίνει πως λίγοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων της Facebook, της Apple και της Google, ελέγχουν πάνω από 90% των αναζητήσεων μέσω του Διαδικτύου, των λειτουργικών συστημάτων κινητής και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Βρετανία. Αυτές οι εταιρείες είναι τόσο μεγάλες και ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό τις πληροφορίες των χρηστών που είναι σχεδόν αδύνατον να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης ή εφαρμογές.

Αυτό που προτείνει ο κ. Φούρμαν είναι να δοθεί στους χρήστες η δυνατότητα να μεταφέρουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Αυτό θα επέτρεπε, παραδείγματος χάριν, σε έναν χρήστη της πλατφόρμας Facebook να αλλάξει μέσο κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να χάσει τις φωτογραφίες του ή σε έναν πελάτη της Amazon να μεταφέρει το ιστορικό των αγορών του σε μια άλλη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Προτείνει, επίσης, την απελευθέρωση βασικών προτύπων ή στάνταρ τεχνολογίας ώστε να μπορούν διάφορες υπηρεσίες να επικοινωνούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Ανταγωνιστές της Google Maps, λόγου χάριν, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα εντοπισμού τοποθεσίας της εφαρμογής για να συστήνουν εναλλακτικές διαδρομές.

Η πρακτική εφαρμογή των προτάσεων αυτών δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμη διότι θα χρειαστεί διεθνής συναίνεση. Αποφάσεις θα πρέπει, επίσης, να ληφθούν για το ποιος θα θέτει τα κριτήρια τεχνολογίας ή ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη εάν χάνονται προσωπικά δεδομένα που διατίθενται σε πολλαπλά δίκτυα. Αλλά με την εφαρμογή των προτάσεων αυτών θα καταπολεμηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα των τεχνολογικών κολοσσών. Η απελευθέρωση βασικών προτύπων τεχνολογίας μπορεί να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, επιτρέποντας σε νέες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Η διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών, από την άλλη πλευρά, θα δημιουργούσε ένα σύνολο μικρότερων εταιρειών που θα συνέχιζαν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθεμία στον τομέα τους. Η Βρετανία δείχνει στις ΗΠΑ τον κατάλληλο τρόπο για να πολεμήσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή