Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»

Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν τις επιθέσεις στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς με τους 49 νεκρούς, στη Νέα Ζηλανδία, ο 28χρονος δράστης είχε αναρτήσει στα social media ένα «μανιφέστο» 73 σελίδων, στο οποίο εξηγούσε τα κίνητρα της επίθεσης. Όταν έκανε το σχέδιο του πράξη, μετέδωσε απευθείας το βίντεο του μακελειού στο Facebook, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Όπως υποστήριξε, επέλεξε τη Νέα Ζηλανδία λόγω της θέσης της, για να δείξει ότι ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου δεν ήταν απαλλαγμένα από «μαζική μετανάστευση».

 

Ο «Brenton Tarrant» – «ένας απλός, λευκός άνδρας, από οικογένεια μεσαίας τάξης και χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές» εξηγεί ότι ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων και ανέφερε ως κίνητρό του τη «λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»-1

Σύμφωνα με την ανάλυση του κειμένου του, ο «Brenton Tarrant» φαίνεται ότι  προετοίμαζε εδώ και μήνες τις επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία. Αρχισε να γράφει το κείμενο στις 21 Ιανουαρίου και έκανε την τελευταία αλλαγή χθες, λίγες ώρες πριν την αιματοχυσία στα δύο τζαμιά.

Το «μανιφέστο» έχει τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» και στόχος του, όπως ο ίδιος γράφει, είναι να δημιουργήσει «μία ατμόσφαιρα φόβου» και να προκαλέσει «βία εναντίον των μουσουλμάνων». Μάλιστα, το κείμενο αρχίζει με ένα ποίημα του Ντίλαν Τόμας.

Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»-2

Στο «μανιφέστο», ο δράστης αυτοχαρακτηρίζεται «eco-fascist», που νεότερος ήταν κομμουνιστής, μετά αναρχικός, στη συνέχεια φιλελεύθερος πριν γίνει φασίστας. Δηλώνει ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του ήταν η ήττα της ηγέτιδος της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 και η επίθεση με φορτηγό στην Στοκχόλμη με πέντε νεκρούς ανάμεσά τους και ένα κορίτσι 11 ετών τον Απρίλιο 2017.

Είδωλά του ο Μπρέιβικ και ο Όσμπορν

Ο 28χρονος Αυστραλός, δηλώνει θαυμαστής του Νορβηγού ακροδεξιού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία του 2011 και υπέρμαχος της «λευκής φυλής». Μάλιστα γράφει ότι είχε επαφή μαζί του και «πήρε την ευχή για την αποστολή του αφού επικοινώνησε με τους αδερφούς του ιππότες».

Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»-3

 Ο δράστης αναφέρεται και σε δράστες παρόμοιων επιθέσεων, όπως στον Ντάρεν Όσμπορν, τον 48χρονο Ουαλό, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη επειδή τον Ιούνιο του 2017 παρέσυρε με φορτηγάκι μια ομάδα μουσουλμάνων κοντά στο τζαμί του Φίνσμπερι Παρκ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δώδεκα.

«Η Μέρκελ πρέπει να πεθάνει πρώτη»

Ο «Brenton Tarrant» καλεί τους ομοιδεάτες του να δολοφονήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κάνοντας λόγο για «γνωστούς εχθρούς των εθνών μας και της φυλής μας».

«Οι προδότες αξίζουν τον θάνατο των προδοτών. Δεν πειράζει αν χρειαστεί τρία ή 30 χρόνια, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν για τις αηδιαστικές επιθέσεις στη φυλή», σημειώνει.

Μάλιστα, αναφέρει ότι η Μέρκελ είναι η «μητέρα όλων των αντι-λευκών, αντί-γερμανικών πραγμάτων» και γι' αυτό είναι στην κορυφή της λίστας με τους «προδότες» που πρέπει να πεθάνουν.

«Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη –  Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες»

Ο δράστης του μακελειού μιλά για το όραμά του για μία Ευρώπη των «λευκών» και κάνει ειδική αναφορά στους Τούρκους, τους οποίους απειλεί με αφανισμό. Χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας «ηγέτη ενός από τους αρχαιότερους εχθρούς του λαού μας και ηγέτη του μεγαλύτερου ισλαμιστικού γκρουπ στην Ευρώπη» και τους Τούρκους μετανάστες «στρατιώτες του Ερντογάν που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη».

«Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και μπορεί να μην σας πειράξει κανείς, στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν επιχειρήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και κάθε μιναρέ στην πόλη. Η Αγιά Σοφιά θα ελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα ανήκει ξανά δικαιωματικά τους χριστιανούς. Φύγετε όσο έχετε ακόμα την ευκαιρία».

Το παραληρηματικό μανιφέστο του Tarrant: «Ερχόμαστε για την Αγιά Σοφιά – Δολοφονήστε Ερντογάν και Μέρκελ»-4

Ελπίζει σε Νόμπελ μόλις αποφυλακιστεί, όπως ο «τρομοκράτης» Νέλσον Μαντέλα

Σε κάποιο σημείο προς το τέλος του κειμένου, ο 28χρονος εκφράζει την πεποίθηση ότι θα φυλακιστεί για τις πράξεις του αλλά όταν θα εκτίσει την ποινή του θα τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης όπως ο Νέλσον Μαντέλα.

«Δεν περιμένω απλά να βγω, αλλά επίσης περιμένω και ένα βραβείο Νόμπελ. Όπως βράβευσαν τον τρομοκράτη Νέλσον Μαντέλα μόλις ο δικός του λαός κατάφερε τη νίκη και πήρε την εξουσία. Περιμένω να αποφυλακιστώ 27 χρόνια μετά την καταδίκη μου, τα ίδια χρόνια με τον Μαντέλα, για το ίδιο έγκλημα», γράφει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή