Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος

Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια που είδε στο Νείλο. Στην  πρώτη μεγάλη ιστορική καταγραφή του αρχαίου κόσμου, στο «Ηροδότου Ιστορίαι», ο Ηρόδοτος περιέγραψε λεπτομερώς σε 23 σειρές την περίπλοκη κατασκευής ενός "baris". Όμως, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού.

Πρόσφατα ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχαιολόγοι – μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα «καταπληκτικά συντηρημένο» ναυάγιο στα νερά γύρω από το αρχαίο, αιγυπτιακό βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι τα baris υπήρχαν, όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει ο Έλληνας ιστορικός.

Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος-1

«Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε» δήλωσε δήλωσε ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας λόγο για τον ίδιο τρόπο και υλικά κατασκευής που ανέφερε ο ιστορικός. 

Βρέθηκε για πρώτη φορά αρχαίο πλοίο που είχε περιγράψει ο Ηρόδοτος-2

Το εύρημα ονομάζεται «πλοίο 17» και με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα, μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή