Νέα έκδοση για τον Κόμη Μόντε-Χρίστο σε δύο τόμους

Νέα έκδοση για τον Κόμη Μόντε-Χρίστο σε δύο τόμους

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ

Ο κόμης του Μόντε-Χρίστο

μτφρ. Σοφία Αυγερινού

εκδ. Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2018

Κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις βιβλιοπωλείον της «Εστίας» το σπουδαίο έργο του πολυγραφότατου Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά (1802-1870), με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβάζουν τα μακροσκελή έργα του διασκευασμένα ή, όπως κάποτε, εικονογραφημένα. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι αρκούσε να δει ένα φτερό να πετάει και ένα πλοίο να απομακρύνεται από το λιμάνι, για να ξεκινήσει να γράφει τις πολυεπίπεδες ιστορίες του. Εγινε γνωστός, κυρίως, όταν άρχισαν να δημοσιεύονται σε συνέχειες τα ιστορικά, ρομαντικά μυθιστορήματά του «Ο κόμης του Μόντε-Χρίστο» και «Οι τρεις σωματοφύλακες», στα οποία η δράση και οι έξυπνοι διάλογοι αφθονούν. Στη σύνθεση των πλούσιων σε περιπέτειες και ευρηματικότητα μυθιστορημάτων του συνέβαλαν και οι σκιώδεις συγγραφείς οι οποίοι έγραφαν ολόκληρα κεφάλαια των έργων του.

Ο Εδμόνδος/Μόντε-Χρίστο, ο νεαρός υποπλοίαρχος του πλοίου «Φαραώ», το 1815, στη Μασσαλία, κατηγορείται αδίκως ως βοναπαρτιστής πράκτορας, σύμφωνα με όσα, σε επιστολή, κάποιος ανωνύμως καταγγέλλει. Η σκευωρία στήθηκε από τον λογιστή του πλοίου, που είναι ερωτευμένος με την αγαπημένη του Εδμόνδου και ο οποίος επιδιώκει να τον βγάλει από τη μέση, κάτι που καταφέρνει με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων. Ο υποπλοίαρχος καταδικάζεται και φυλακίζεται στο φρούριο Ιφ, από όπου επιτυγχάνει να δραπετεύσει. Αφού αποκτήσει τον θησαυρό του Ιταλού αββά και συγκρατουμένου του, θέτει σε εφαρμογή το σχέδιό του να επιστρέψει, αγνώριστος πια, στην πόλη του και να εκδικηθεί εκείνους οι οποίοι τον είχαν βλάψει.

Ο ήρωας θα περιπλανηθεί, θα ζήσει κάτω από ακραίες καταστάσεις, θα διακινδυνέψει τα πάντα για να επιτύχει τον ένα και μοναδικό σκοπό του, να τιμωρήσει τους υπευθύνους της σκευωρίας, να αποκαταστήσει την αδικία που οργάνωσαν κάποιοι εις βάρος του και από την οποία οι Αρχές δεν μπόρεσαν να τον προστατεύσουν. Η οργή που αισθάνεται για όσα υπέστη, καθώς και η επιθυμία του να αφανίσει όλους εκείνους που τον κατέστρεψαν, γίνονται οι δυνάμεις που τον ωθούν να δράσει, να γίνει ευρηματικός. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, εμπλουτίζεται η πλοκή του έργου, ενώ οι περιπέτειες, οι συγκρούσεις, οι μεταβολές δημιουργούν συνεχείς ανατροπές, με τους ήρωες να κινούνται εντός του ιστορικού πλαισίου και να επιλέγουν να οδηγηθούν ώς τα άκρα, πιστοί στις αρχές και στις αξίες τους.

Μέσω των αντιθέσεων, των ακραίων στάσεων και των γεγονότων αναδεικνύονται τα θέματα της δικαιοσύνης, της αδικίας, του οίκτου, της συγχώρεσης, της εκδίκησης, της αρμονίας. Μόνο που τα πάθη οδηγούν θύτες και θύματα, αδικημένους και σκευωρούς στην καταστροφή, ενώ η «αναμονή και η ελπίδα» δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες εκπληρώνονται μερικώς.

Στην Ελλάδα

Οι δύο καλαίσθητοι τόμοι συμπληρώνονται από τον ενδιαφέροντα επίλογο του κ. Θόδωρου Κατσικάρου, ο οποίος καταγράφει την τύχη που είχαν στην Ελλάδα οι περιπέτειες του κόμη του Μόντε-Χρίστο, καθώς και τις επιδράσεις του έργου του Αλεξάνδρου Δουμά στον «Συμβολαιογράφο» του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, στον »Βασιλέα του Αδου» του Κωνσταντίνου Μεγαρέως και στον «Μηνά τον ρέμπελο» του Κωστή Μπαστιά. Η αναγνωστική απόλαυση είναι σίγουρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή