Nίπτει τας χείρας του το Βερολίνο για τη συνένωση Deutsche Bank – Commerzbank

Nίπτει τας χείρας του το Βερολίνο για τη συνένωση Deutsche Bank – Commerzbank

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις τηρεί η Γερμανίδα καγκελάριος από την εξεταζόμενη και αμφιλεγόμενη συγχώνευση των τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank, η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας, ενώ ενστάσεις έχουν διατυπώσει και οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Γερμανία και Ε.Ε. Οπως διευκρίνισε η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο «Παγκόσμιες Λύσεις» στο Βερολίνο, το σχέδιο διασύνδεσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ιδιωτική τους υπόθεση και μόνον, και σε αυτά εναπόκειται να αποφασίσουν εάν έχει νόημα να το υλοποιήσουν. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας ανακοίνωσαν την έναρξη επίσημων προκαταρκτικών συνομιλιών με στόχο μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το τοπίο των τραπεζών στη χώρα. Η κ. Μέρκελ επισήμανε ακόμα ότι προφανώς και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μελετήσει τη συμφωνία, δεδομένου ότι στην Commerzbank διατηρεί μερίδιο σχεδόν 16%, αλλά όχι να αναμειχθεί. «Δεν θέλω με καμία δύναμη να αναμειχθεί η κυβέρνηση», τόνισε.

Ρίσκο

Μια συνένωση των Deutsche Bank – Commerzbank ενέχει κινδύνους για την Αγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, η οποία πρέπει να ζυγίσει από τη μία πλευρά το ενδεχόμενο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και από την άλλη τις επιπτώσεις από την κατάρρευση μίας εκ των τραπεζών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ισως γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συγχώνευσης, η οποία δυνητικά θα αναδείξει έναν εθνικό πρωταθλητή στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ικανό να ανταγωνιστεί τους ομίλους των ΗΠΑ και της Κίνας. Επιπλέον, το υπουργείο θέλει να διασφαλίσει πως σε μια πιθανή ύφεση οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Γερμανίας θα έχουν χρηματοδότηση. Εντούτοις, στον αντίποδα βρίσκονται οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε τα εξής: «Δεν μου αρέσει η ιδέα των εθνικών πρωταθλητών της Ευρώπης. Θα ήταν καλοδεχούμενοι, εντούτοις, οι ξένοι επενδυτές και οι ξένες τράπεζες, που θα έφερναν στην Ευρώπη τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιοακίμ Βίρμελινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας) και μέλος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, τονίζει πως «ο όρος “εθνικός πρωταθλητής” δεν χρησιμοποιείται από τις εποπτικές αρχές». Επιπροσθέτως, εν κατακλείδι, υπογράμμισε πως οι εποπτικές αρχές του τραπεζικού κλάδου δεν αφήνουν το εκάστοτε εθνικό συμφέρον να επηρεάσει τις κινήσεις τους – και οι απόψεις των ανωτέρω στελεχών μετρούν, διότι μια συγχώνευση DB – Commerzbank απαιτεί την έγκρισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή