Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επεσήμαναν σήμερα οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος κατά την έκτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ με κύριο θέμα την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. 

Οι ηγέτες των χωρών συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, ενώ δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για το πρόσφατο εύρημα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση. 

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας. 

Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού «σημαίνει ότι δίνεται επιπρόσθετη αξία» στη έκτη τριμερή είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ κατά τις προκαταρκτικές δηλώσεις τους ο Νετανιάχου και ο Πομπέο επικεντρώθηκαν κυρίως σε διμερή θέματα άμυνας. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στους στενούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε «σκληρά λόγια» σε βάρος του Ιράn. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την πίεση στον Ιράν. 

Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)-1

«Ανυπομονώ για τη συνεργασία μας. Πριν μια εβδομάδα μίλησα στο Τέξας για συνεργασίες σαν κι αυτή, που δημιουργεί υποδομές που δεν είχαμε ποτέ. Πιστεύουμε πως όταν συνεργάζονται ελεύθερες χώρες πάντα υπάρχει μεγάλο όφελος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας», σχολίασε μεταξύ άλλων. 

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχουμε βρεθεί μέσα στα πλαίσια των τριμερών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος των χωρών μας και η συνεργασία μας έγινε πιο δυνατή. Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Η συμμετοχή των ΗΠΑ δια του ΥΠΕΞ Πομπέο σημαίνει ότι η χώρα υποστηρίζει αυτή τη συνεργασία μας και την προσπάθεια για διάλογο και στα ενεργειακά, στην οικονομία αλλά και μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

«Η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Τόνισε δε ότι «η καθιέρωση του φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)-2

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κύπρος θα παραμείνει πιστός εταίρος στην προσπάθεια για συνεργασία και πρόοδο στην περιοχή. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι ΗΠΑ είναι σήμερα εδώ και υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγνκτον στις 25 και 26 Μαρτίου. Οι δύο άνδρες δεν αναφέρθηκαν στην τεταμένη προεκλογική εκστρατεία εν μέσω της οποίας βρίσκεται το Ισραήλ στη σκιά των καταγγελιών που του έχουν απαγγελθεί για συμμετοχή σε υπόθεση διαφθόρας. Ωστόσο, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα επιδιώξει να επικεντρώσει την προσοχή του στην εξωτερική πολιτική και στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)-3

Για τον EastMed

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το East Μed gas forum που συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι θα είναι απρόσβλητος από τρομοκρατικές ενέργειες λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του. Το μέγεθος του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες απο το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και Ιταλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.

Με τη συμμετοχή του Μ. Πομπέο η τριμερής στο Ισραήλ – Κοινή δήλωση καταδικάζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)-4

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, Α.P. και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή