Novartis: Δεν προκύπτει χρηματισμός πολιτικών

Novartis: Δεν προκύπτει χρηματισμός πολιτικών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν εντοπίστηκαν από τον εσωτερικό έλεγχο, που διενήργησε ο φαρμακευτικός κολοσσός της Novartis, στοιχεία που να αφορούν παράνομες πληρωμές Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, πληροφορίες που ενισχύουν και επιβεβαιώνουν ανώτατες εισαγγελικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες έχουν από καιρό δηλώσει ότι δεν έχουν βρεθεί, στο πλαίσιο επισταμένων ερευνών, χρήματα σε ελεγχόμενους Ελληνες πολιτικούς.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο αποδίδει τις πληροφορίες του σε εκπρόσωπο της φαρμακοβιομηχανίας, που ρωτήθηκε σχετικά και έδωσε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι απαντήσεις ότι και από τον εσωτερικό έλεγχο της Novartis δεν προέκυψαν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αποδυναμώνουν σε σημαντικό βαθμό τα σενάρια για αποστολή κλήσεων σε κάποιους από τους δέκα πολιτικούς που ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς και επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες ανώτατων εισαγγελικών πηγών, ότι οι έρευνες σε πιστωτικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος δεν απέδωσαν σε ευρήματα για διακίνηση πολιτικού χρήματος ή για δωροδοκίες Ελλήνων πολιτικών.

Η ανυπαρξία ευρημάτων για δωροδοκίες πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς και η επιβεβαίωση από πλευράς ελεγχόμενης εταιρείας ότι ούτε η ίδια διαθέτει στοιχεία για παράνομες πληρωμές δυσκολεύουν εξαιρετικά την πιθανότητα να σταλούν κλήσεις σε πολιτικούς προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, πριν οι εισαγγελικές αρχές κινηθούν σε βάρος τους με διώξεις.

Επίσης, η ανυπαρξία ευρημάτων για πολιτικό χρήμα και η επιβεβαίωση από τη Novartis ότι δεν διαθέτει στοιχεία για δωροδοκίες Ελλήνων πολιτικών επισπεύδει το κλείσιμο της υπόθεσης από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τους περισσότερους, αν όχι για όλους τους ελεγχόμενους, καθώς είναι δύσκολο να κρατηθεί ανοικτή η έρευνα με την προσδοκία ανεύρεσης στο μέλλον επιβαρυντικών στοιχείων, όταν η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι ερεύνησε το θέμα και δεν βρήκε τίποτα.

Προς τριχοτόμηση ερευνών

Πάντως, οι πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές που έχουν γνώση των ερευνών και της εξέλιξής τους από την Εισαγγελία Διαφθοράς, από καιρό αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς προσανατολίζονται σε τριχοτόμηση των ερευνών. Για κάποιους από τους δέκα πολιτικούς είχαν αποφασίσει να στείλουν κλήσεις για εξηγήσεις (προστάδιο των ποινικών διώξεων), για άλλους να θέσουν την υπόθεση στο αρχείο και για ορισμένους να αφήσουν την έρευνα ανοικτή, μήπως βρεθεί κάτι στο μέλλον.

Μετά την επιβεβαίωση της Novartis ότι ο εσωτερικός της έλεγχος δεν απέδωσε, το τοπίο αλλάζει ως προς τις στοχεύσεις της έρευνας και η αρχειοθέτηση αναβαθμίζεται, καθώς την κατηγορία της δωροδοκίας στηρίζουν, προς το παρόν, μόνο καταθέσεις μαρτύρων και κάποια στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μηνύματα σε κινητά.

Τα προβλήματα της στοιχειοθέτησης της κατηγορίας της δωροδοκίας –διότι για ξέπλυμα δεν γίνεται λόγος, αφού δεν βρέθηκαν χρήματα– είχαν επισημανθεί πολλές φορές και αρμοδίως, ενώ η καθυστέρηση στην αποστολή των κλήσεων υπήρξε δηλωτική της αδυναμίας των εισαγγελικών αρχών να στηρίξουν μια τόσο σοβαρή κατηγορία κατά πολιτικών μόνο σε καταθέσεις μαρτύρων.

Σε κάθε περίπτωση, και η επιβεβαίωση της φαρμακοβιομηχανίας, που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ήδη υπάρχουσα ανεπάρκεια ευρημάτων, παράλληλα επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στο κυβερνητικό αφήγημα, καθώς είχαν επενδυθεί πολλά στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και στην εμπλοκή πολιτικών, κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την πλευρά της Ν.Δ. επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση ότι η υπόθεση της Novartis «από “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”, εξελίσσεται στο μεγαλύτερο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ετέθη το ερώτημα εάν το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg συνδέεται με τη διαβίβαση της δικογραφίας για το rebate στη Βουλή, θέμα το οποίο, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή