Στουρνάρας: Yπερφορολόγηση, μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις ΣτΕ οι προκλήσεις της οικονομίας

Στουρνάρας: Yπερφορολόγηση, μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις ΣτΕ οι προκλήσεις της οικονομίας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την ελληνική οικονομία, καθώς οι κίνδυνοι, εγχώριοι και εξωτερικοί, παραμένουν, ανέφερε, μεταξύ, άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην 86η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το 2019 έτος σημαντικών προκλήσεων, μιας και, όπως σημείωσε «το ζητούμενο είναι όχι μόνο η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, αλλά και η σημαντική ενίσχυσή της, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Εξωτερικοί κίνδυνοι 

Αναφερόμενος στους εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης το 2019 θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα από την πορεία της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αλλά και από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Αποφάσεις ΣτΕ, υπερφορολόγηση και μεταρρυθμίσεις

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο, κατά τον κ. Στουρνάρα, θα διαδραματίσουν και οι εγχώριες προκλήσεις. Σε αυτές εντάσσεται και η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα. 

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή φορολόγηση και το γενικότερο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και τον τομέα των μεταρρυθμίσεων, όπου προειδοποίησε κατά ενδεχόμενων καθυστερήσεων στην υλοποίησή τους. 

Τράπεζες

Οσον αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις εξής αλληλένδετες προκλήσεις:

– Μείωση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων

– αποκατάσταση του διαμεσολαβητικού ρόλου του και

– διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου λειτουργίας.

«Αν και ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζεται βελτιωμένος, δεν είναι ικανός ώστε να επιτευχθεί σύντομα σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματός τους», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή