Η δύσκολη σχέση της Fed με τον Λευκό Οίκο

Η δύσκολη σχέση της Fed με τον Λευκό Οίκο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέσως μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, τον Δεκέμβριο ήταν ξεκάθαρο, ακόμη και στον ίδιο, ότι είχε διαπράξει ένα τεράστιο ατόπημα. Οι μετοχές κατέρρεαν και οι αναλυτές ανησυχούσαν μήπως η Fed οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήταν έξαλλος.

Τέσσερις μήνες μετά, ο κ. Πάουελ και η Fed έχουν ως επί το πλείστον διορθώσει τη ζημία, «παγώνοντας» την αύξηση των επιτοκίων και υπονοώντας πως είναι πιθανή μια μείωση εάν συνεχιστεί η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Εκτοτε οι αγορές έχουν σημειώσει κέρδη και έχουν υποχωρήσει οι φόβοι μιας ύφεσης. Μόνον ένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί για τον κ. Πάουελ: ο κ. Τραμπ και η κλιμακούμενη οργή του για τη Fed. Οι αδιάκοπες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου στην αμερικανική κεντρική τράπεζα δυσχεραίνουν το έργο του κ. Πάουελ, όσο εκείνος προσπαθεί να τονώσει την οικονομία χωρίς να δίνεται η εντύπωση πως υποκύπτει στις πιέσεις του Λευκού Οίκου και ότι θίγεται η ανεξαρτησία της Fed. Επισήμως και ανεπισήμως, ο κ. Πάουελ απορρίπτει κάθε υπόνοια πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επηρεάσει τον ίδιο ή τις ενέργειες της Fed. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Fed έχει δηλώσει φέτος πως δεν θα παραιτηθεί εάν του το ζητήσει ο πρόεδρος της χώρας. Οι συνεργάτες του τονίζουν ότι είναι έτοιμος να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα του Λευκού Οίκου να τον απολύσει.

Οσο δε ο κ. Πάουελ αρνείται ότι ο κ. Τραμπ επηρεάζει την πορεία της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, η Fed κινείται στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Επί του παρόντος δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην άποψη του κ. Τραμπ και στην πολιτική που έχει χαράξει η Fed. Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον κ. Πάουελ. Κλείνοντας ένα χρόνο στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ καλείται να καθοδηγήσει τη Fed σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Η ανάπτυξη επιβραδύνεται στην Ευρώπη, στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, φθίνει η επίδραση της μείωσης της φορολογίας που εφάρμοσε ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. Μετά τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει η Fed το διάστημα του τελευταίου 12μήνου, ο κ. Πάουελ κάνει σήμερα μια απότομη στροφή στην πολιτική της Fed, καταβάλλοντας προσπάθειες να ενισχύσει την ανάπτυξη χωρίς να εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλαδή τον άνθρωπο που τον διάλεξε για τη θέση αυτή αλλά σήμερα το έχει μετανιώσει. «Νομίζω πως η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια», δήλωσε ο κ. Τραμπ δημόσια αυτόν τον μήνα. Εχει επίσης αναγγείλει ότι θα προτείνει πολιτικούς συμμάχους του, όπως είναι ο Χέρμαν Κέιν και ο Στέφεν Μπουρ, για το επταμελές συμβούλιο της Fed. Κατά παράδοση, ωστόσο, η Fed κρατάει αποστάσεις από τα πολιτικά δρώμενα. Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση στη Fed, δηλώνοντας μέσω της πλατφόρμας Twitter πως «εάν η Fed είχε κάνει σωστά τη δουλειά της, το χρηματιστήριο θα είχε κερδίσει από 5.000 ή 10.000 μονάδες» και η ανάπτυξη θα βάδιζε με ρυθμό 4% αντί για 3%.

Ο κ. Πάουελ έχει χαράξει μεγάλη σταδιοδρομία ως νομικός, χρηματοοικονομικός σύμβουλος και υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Fed. Επιλέχθηκε εν μέρει από τον κ. Τραμπ διότι το προφίλ του ταίριαζε με αυτό του κεντρικού τραπεζίτη. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες, φίλους και νομικούς, όμως, ο κ. Πάουελ έχει υιοθετήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική επειδή δεν έχει άλλη επιλογή –βάσει των στοιχείων που καταγράφει η Fed για την κατάσταση της οικονομίας– και όχι επειδή το απαιτεί ο κ. Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή