Τουρκία: Λογιστικό τρικ για την αύξηση συναλλαγματικών διαθεσίμων

Τουρκία: Λογιστικό τρικ για την αύξηση συναλλαγματικών διαθεσίμων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα είδος «δημιουργικής λογιστικής» κινεζικής έμπνευσης φαίνεται πως καταφεύγει η Τράπεζα της Τουρκίας για να παρουσιάσει διογκωμένα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα. Αυτό εκτιμά τουλάχιστον η βρετανική εφημερίδα Financial Times, που αποδίδει την ανάκαμψη των διαθεσίμων της Τουρκίας σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό συναλλάγματος από τράπεζες (swap) και εκτιμά πως στην πραγματικότητα η Αγκυρα διαθέτει πολύ λιγότερα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα. Με το σχετικό δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα αναζωπύρωσε την ανησυχία των επενδυτών για τη γειτονική χώρα, ενώ προκάλεσε νέα έκρηξη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κατηγόρησε τον ξένο Τύπο ότι επιτίθεται στην Τουρκία παρουσιάζοντας την οικονομία της ως «καταρρέουσα και τελειωμένη».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αφορά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Τουρκίας στις αρχές Απριλίου και φέρουν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα να ανέρχονται σε 28,1 δισ. δολάρια. Εμφανίζονται, εν ολίγοις, αυξημένα σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα τέλη Μαρτίου, όταν από τα 34 δισ. δολάρια είχαν μειωθεί σε μόλις 25 δισ. δολάρια. Τότε, η ραγδαία μείωσή τους ήταν αποτέλεσμα των συστηματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό τη στήριξη της τουρκικής λίρας, που βρισκόταν για μία ακόμη φορά σε ελεύθερη πτώση.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, όμως, στο οποίο εμφανίζονται να ανακάμπτουν τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, η Τράπεζα της Τουρκίας δανείστηκε από τράπεζες συνάλλαγμα ύψους 13 δισ. δολαρίων. Οι τράπεζες στην Τουρκία έχουν τελευταία συγκεντρώσει μεγάλο όγκο δολαρίων, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετατρέπουν τις αποταμιεύσεις τους σε σκληρό νόμισμα για να τις προστατεύσουν.

Οπως σχολιάζουν οι FT, ο δανεισμός των 13 δισ. δολαρίων είναι υπερβολικά υψηλός σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα, καθώς η Τράπεζα της Τουρκίας συνήθως δανείζεται συνάλλαγμα μέχρι το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων. Ως εκ τούτου, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι το πραγματικό επίπεδο των διαθεσίμων της Τουρκίας δεν υπερβαίνει πλέον τα 16 δισ. δολάρια. Αναφέρει, μάλιστα, ότι σε γραπτή ερώτησή της η Τράπεζα της Τουρκίας αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως πως η χρήση swap νομισμάτων «μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των διαθεσίμων», αλλά η μέθοδος υπολογισμού τους είναι «πλήρως σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες». Πολλοί αναλυτές και επενδυτές συμμερίζονται τη θέση των FT ότι είναι παραπλανητικά τα επίπεδα των διαθεσίμων και θεωρούν αθέμιτη την κίνηση της Τράπεζας της Τουρκίας. «Νομίζω πως δεν πρόκειται για διαφανή διαδικασία», σχολίασε ο Τζούλιαν Ρίμερμ, στέλεχος της επενδυτικής Investec Bank.

Αλλοι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι η Αγκυρα έχει πλέον πολύ περιορισμένες δυνατότητες να περιφρουρήσει την οικονομία της σε περίπτωση νέας κρίσης. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν έτσι κι αλλιώς πολύ χαμηλά τα διαθέσιμα της Τουρκίας, μιας χώρας που μέσα στους επόμενους 12 μήνες πρέπει να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμο χρέος ύψους 177 δισ. δολαρίων.

Νέες πιέσεις στη λίρα

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τιμ Ας, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, τόνισε ότι «όλοι στην αγορά γνωρίζουν πως η Τουρκία δεν διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα για μια βιώσιμη και αξιόπιστη στήριξη του νομίσματός της». Πρόσθεσε, άλλωστε, πως «επικρατεί γενικότερη ανησυχία σχετικά με το τι γίνεται παρασκηνιακά». Δεν λείπουν κι εκείνοι που επισημαίνουν πως η αύξηση των διαθεσίμων δεν είναι ίση με το ύψος του δανεισμού σε συνάλλαγμα και υποθέτουν πως ένα μέρος του δανεισμού μπορεί να έχει και πάλι διατεθεί για τη στήριξη της τουρκικής λίρας. Η Τράπεζα της Τουρκίας απέφυγε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα των FT και δεν έδωσε εξηγήσεις για το κατά πόσον έχει παρέμβει εκ νέου στην αγορά συναλλάγματος μετά τις εκλογές της 31ης Μαρτίου. Η τουρκική λίρα υποχωρούσε χθες και πάλι έναντι του δολαρίου και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης το δολάριο είχε εκτιναχθεί στις 5,847 τουρκικές λίρες. Ηταν η χαμηλότερη ισοτιμία που έχει σημειώσει το τουρκικό νόμισμα από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε ελαφρώς και το απόγευμα το δολάριο κυμαινόταν στις 5,811 τουρκικές λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή