Η Ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει το β΄ εξάμηνο

Η Ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει το β΄ εξάμηνο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη, η ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις εξαγωγές, έχει υποστεί πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου σε σχέση με κάθε άλλη οικονομία. Πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, όπως η πτώση των παραγγελιών στον γερμανικό μεταποιητικό κλάδο από το εξωτερικό κατά 6% τον Φεβρουάριο, σηματοδοτούν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη. Αλλά τελευταία παρατηρείται πως δεν είναι αρνητικές όλες οι οικονομικές εξελίξεις, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια ανάκαμψη στο διάστημα του β΄ εξαμήνου του έτους.

Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη φαίνεται πως η ανάπτυξη παρέμεινε υποτονική στις αρχές του β΄ τριμήνου του 2019. Ο σύνθετος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (ΡΜΙ) διολίσθησε τον Απρίλιο στο χαμηλό τριμήνου, φθάνοντας τις 51,3 μονάδες από τις 51,6 μονάδες που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε η υποχώρηση του δείκτη ΡΜΙ στον κλάδο των υπηρεσιών τον Απρίλιο από τις 53,3 στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο, επισκιάζοντας την έστω και μικρή ενίσχυση της δραστηριότητας στη μεταποίηση από τις 47,2 στις 48,1 μονάδες.

Ωστόσο, ο δείκτης προσδοκιών ZEW και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης. Αυτή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη βελτίωση των επιδόσεων στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν ενδείξεις σε άλλα μέρη του κόσμου που προμηνύουν βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα –δηλαδή το ΑΕΠ ή ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών– υποδεικνύουν πως τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το Πεκίνο αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Παράλληλα, η αμερικανική οικονομία παραμένει υγιής παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν πέρυσι, επειδή φθίνει η επίδραση των φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Τραμπ. Επιπροσθέτως έχει υποχωρήσει ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι στην Ευρωζώνη. Είναι πιθανόν να επιδεινωθεί εκ νέου το κλίμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ή να εκπνεύσει η θετική επιρροή των μέτρων στήριξης του Πεκίνου στην κινεζική οικονομία ή να αποτύχουν οι προσπάθειες για ένα ομαλό Brexit. Ενδεχομένως, να κλιμακωθεί η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ε.Ε. μόλις οι ΗΠΑ θα έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Κίνα. Αλλά οι προσδοκίες για την πορεία της Ευρωζώνης μέσα στο β΄ εξάμηνο δεν είναι πια εξολοκλήρου απαισιόδοξες. Δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να φθάσει το 1,5% ή και υψηλότερα από τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει αποδυναμωμένη η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Αλλά οι προβλέψεις για το β΄ εξάμηνο είναι πιο αισιόδοξες. Θετικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας εντός Ευρωζώνης, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως πιέσεις από το εξωτερικό. Συν τοις άλλοις, αν και ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Euro Stoxx 50 έχει ανακάμψει κατά 15% από τις αρχές του έτους, δεν φαίνεται πως οι επενδυτές έχουν λάβει υπόψη όλες τις θετικές ειδήσεις. Θα περάσουν ακόμη κάποιοι μήνες για να ξεκαθαρίσει η ομίχλη που επισκιάζει τον οικονομικό ορίζοντα της Ευρωζώνης και να επικρατήσουν μόνον θετικές ειδήσεις.

*Ο Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή