Στις Συμπληγάδες Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά

Στις Συμπληγάδες Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλό πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά, που έπειτα από ένα διάστημα που ήταν εν υπνώσει, ήρθε και πάλι, εμφατικά, στην επιφάνεια την Παρασκευή. Η υψηλών τόνων ομιλία του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας δεν είχε στραμμένα τα βέλη της μόνο προς τον κ. Νίκο Κοτζιά και την υπόθεση με την εταιρεία έκδοσης βίζας, αλλά σε αρκετά σημεία έδειξε πως έχει «διαβεί πλέον τον Ρουβίκωνα» και έχει περάσει ευρύτερα στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο.  Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του σε μια στιγμή μάλιστα ιδιαίτερης έντασης κατά την οποία, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, είπε: «Αν στηρίξετε τον Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση», κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης που παρίσταντο στην ομιλία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καμμένος έδειξε να μην ξεχνάει με τίποτα τη διάλυση της Κ.Ο. και να λειτουργεί πλέον και με τη λογική των αντιποίνων. Συγκεκριμένα, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος του έκανε διαδικαστικής φύσεως παρατήρηση, ο κ. Καμμένος αντέδρασε με έντονο τρόπο, υπενθυμίζοντας πως «απόψε θα τα ακούσετε, διαλύσατε την Κοινοβουλευτική μου Ομάδα». Παράλληλα, δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την αντιπαράθεση με το παλιό κυβερνητικό δίδυμο των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου –το έκανε την Παρασκευή σε ομιλία του στην Καλαμάτα–, ο κ. Καμμένος επέλεξε άλλη γραμμή. Με επίκεντρο το θέμα για το οποίο κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά, την έκδοση βίζας, υποστήριξε πως οι εκπρόσωποι της ίδιας εταιρείας είχαν απευθυνθεί παλαιότερα και στους κ. Σαμαρά – Βενιζέλο που όμως αρνήθηκαν «προς τιμήν τους» να μπουν σε συζητήσεις.

«Πυρά» προς Μαξίμου

Αν κάποιος περίμενε πως η απάντηση του κ. Κοτζιά θα ήταν αποκλειστικά στραμμένη στο πρόσωπο του τέως ΥΕΘΑ, έπεσε έξω. Ο επικεφαλής του «Πράττω», με μια μακροσκελή δήλωση, έστρεψε τα πυρά του και εναντίον της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, πλην της κριτικής προσωπικά στον κ. Κατρούγκαλο, που όπως είπε κακώς δέχθηκε να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, η ανακοίνωσή του είχε τουλάχιστον τρεις ευθείες βολές προς το Μαξίμου:

Πρώτον, αποδίδοντας τις κινήσεις του Π. Καμμένου στην «προεκλογική εκστρατεία» του, υποστήριξε πως συνεπικουρείται από «την επιπολαιότητα της κυβέρνησης». Δεύτερον, κατηγόρησε εμμέσως αλλά σαφώς την κυβέρνηση πως επιδιώκει μόνο τη δόξα από τις Πρέσπες, αφήνοντας στον ίδιο «την ύβριν». Τρίτον, σημείωσε πως η προεκλογική τακτική του κ. Καμμένου να εμφανιστεί ως «μακεδονομάχος» εξυπηρετεί «ίσως και τρίτους», αφήνοντας πάλι υπονοούμενο κατά της κυβέρνησης.

Στην έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, που είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί, πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως ο κ. Κοτζιάς έχει «κάβα» την περίφημη εννεασέλιδη επιστολή που είχε στείλει στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία ουδέποτε έχει δει το φως της δημοσιότητας και, κατά πληροφορίες, αναφέρει πράγματα που μπορεί να πυροδοτήσουν νέο γύρο εσωστρέφειας στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως, επίσης την Παρασκευή, ο κ. Κοτζιάς επέλεξε να ανακοινώσει τη στήριξή του, μεταξύ άλλων, στον Παύλο Γερουλάνο, «απέναντι» στην υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εθνικών εκλογών θα τεθεί επί τάπητος, «χωρίς λευκή επιταγή και χωρίς να είναι επ’ αόριστον». Κατά ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πολιτικό μεταίχμιο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει αλλάξει στρατόπεδο –πρόσφατα άλλωστε σημείωσε πως στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών– αλλά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, παρακολουθεί στενά τις εσωτερικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στον πολιτικό απόγονο του ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, μεταξύ «αντισύριζα» δυνάμεων και «αριστερόστροφων», επιδιώκοντας γέφυρες με τους τελευταίους.

Τα παραπάνω πάντως, εκτός του ότι αποτελούν μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα για τον Αλέξη Τσίπρα, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αρνητικής δημοσιότητας για την κυβέρνηση, αφού η σκανδαλολογία που τροφοδότησε ο κ. Καμμένος προστίθεται στην υπόθεση Πετσίτη, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis, αλλά και στις καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η απάντηση του Μαξίμου σε όλα τα παραπάνω είναι πως το «παλιό πολιτικό σύστημα» επιδιώκει την «παλινόρθωσή» του και «παίζει τα ρέστα του». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή