Η συνάντηση Πάιατ με «γαλάζιους» τομεάρχες

Η συνάντηση Πάιατ με «γαλάζιους» τομεάρχες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στον σχεδιασμό των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, εκ των πραγμάτων αλλάζει και τη φύση ορισμένων αποφάσεων που άλλοτε λαμβάνονταν δίχως ιδιαίτερες διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η διαφαινόμενη παραμονή του Τζέφρεϊ Πάιατ στην Αθήνα έως το 2020. Ο κ. Πάιατ θα είναι, εκτός απροόπτου, παρών ως πρέσβης των ΗΠΑ στις εθνικές εκλογές (όποτε αν γίνουν), αλλά και τον ερχόμενο Δεκέμβριο στον επόμενο γύρο του στρατηγικού διαλόγου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ενας από τους λόγους που ο κ. Πάιατ είχε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση στην κατοικία του με υπευθύνους τομέων της Ν.Δ., ήταν προκειμένου να εξηγήσει τις αμερικανικές προτεραιότητες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και γιατί αυτές είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν δίχως προβλήματα. Ορισμένα από αυτά τα βήματα, όπως η επιμήκυνση της ESTA ή οι επαφές των επιτελών του ΓΕΕΘΑ με τη Διοίκηση Δυνάμεων Ευρώπης (USEUCOM) στη Στουτγάρδη πριν από λίγες ημέρες έχουν ολοκληρωθεί, παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα που είτε πρέπει να δρομολογηθούν είτε να πραγματοποιηθούν.

Οι επιτελείς της Ν.Δ. άκουσαν το «masterplan» που τους παρουσίασε ο πρέσβης των ΗΠΑ και, πρακτικά, αποτελεί την υλοποίηση σημαντικών βημάτων του στρατηγικού διαλόγου. Θα πρέπει να ακολουθήσουν, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για θέματα Αμυνας, αλλά και η συζήτηση για τη συμφωνία χρήσης της βάσης της Σούδας, την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να επεκτείνουν στα πέντε ή δέκα έτη. Το αμερικανικό «masterplan» περιλαμβάνει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ για μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και την ενέργεια (για τους αγωγούς TAP και IGB, τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και τις σχετικές ιδιωτικοποιήσεις τον τομέα της ενέργειας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή