Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ για τους S-400

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ για τους S-400

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες παράκαμψης του αμερικανικού τελεσιγράφου προς την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 δημιουργεί η εποικοδομητική, όπως τη χαρακτήρισαν οι δύο πλευρές, επίσκεψη των Τούρκων υπουργών Αμυνας και Οικονομικών την εβδομάδα που μας πέρασε στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί τρόπος να διαχειριστούμε το ζήτημα χωρίς σύγκρουση», είπε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αγκυρα, μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Monitor.

Οι απειλές του αμερικανικού Κογκρέσου προς την Τουρκία, ότι η απόφασή της να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα θα σημάνει τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 οδήγησαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει τη διαμεσολάβηση του προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραβίασε την περασμένη Δευτέρα το πρωτόκολλο για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών –και γαμπρό του προέδρου Ερντογάν– Μπεράτ Αλμπαϊράκ. «Ο κ. Τραμπ άκουσε προσεκτικά τα αιτήματά μας. Η συζήτηση ήταν φιλική και εποικοδομητική», είπε ο Αλμπαϊράκ στο CNN Turk, βγαίνοντας από τη συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο φόβος σύγκρουσης

«Εδώ και μήνες ο Ερντογάν μιλά για τους S-400 σαν να έχει κλείσει η συμφωνία. Οι Τούρκοι ελπίζουν ότι ο Τραμπ θα μεσολαβήσει υπέρ τους. Σε αντίθεση με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος ουδέποτε είπε ότι η αγορά S-400 αποκλείει αυτόματα την απόκτηση F-35. Κάποια πολιτικά στελέχη στον στενό κύκλο του Ερντογάν, όμως, εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση αυτή θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα βλάψει την Τουρκία και αναζητούν για τον λόγο αυτό κάποιο τρόπο παράκαμψης του τελεσιγράφου, όπως για παράδειγμα με την παραλαβή των S-400 και τον προσωρινό παροπλισμό τους», λέει ο Αλαν Μακόφσκι, αναλυτής στο ινστιτούτο Center for American Progress.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα από την Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει τα F-35 και τους S-400 σε διαφορετικές επαρχίες της χώρας, προλαμβάνοντας έτσι ενδεχόμενη «αλληλεπίδραση» μεταξύ τους. Οι S-400 θα έχουν έτσι ως αποστολή τους την αντιαεροπορική κάλυψη της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ενώ τα F-35 θα αναπτυχθούν στην επαρχία της Μαλάτειας (αρχαία Μελιτηνή) στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει, επίσης, μέσω της διπλωματικής οδού ότι θα ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί βελτιωμένη αμερικανική προσφορά για αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, καθώς η αρχική πρόταση της Ουάσιγκτον είχε θεωρηθεί ασύμφορη λόγω του υψηλού κόστους και των ελάχιστων αντισταθμιστικών οφελών από την κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon. Μιλώντας στην Al Monitor στις αρχές του μήνα, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου είχε επισημάνει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξοπλίσουν προσωρινά την Τουρκία με αντιαεροπορικό σύστημα, έως ότου οι συστοιχίες πυραύλων Patriot είναι έτοιμες για παράδοση το 2024, ζητώντας όμως ως αντάλλαγμα από την Αγκυρα να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για απόκτηση των ρωσικών S-400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή