Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/05/19)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει το σχέδιο της διπλής ανάπλασης

Χαμόγελα ικανοποίησης θα πρέπει να έφεραν στους ιθύνοντες της Alpha Bank και του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Hines, οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κ. Δημ. Γιαννακόπουλου, αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας γηπέδου για τη στέγαση του συλλόγου, τόσο του ποδοσφαιρικού όσο και του μπασκετικού τμήματος, ιδίως όμως σε ό,τι αφορά την αποστροφή του λόγου του ότι «έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις για τον Βοτανικό, που είναι η πιο εφικτή λύση». Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ακανθώδες, καθώς από τη συναίνεση του Παναθηναϊκού αναφορικά με τον Βοτανικό εξαρτάται όχι μόνο η τύχη της περίφημης διπλής ανάπλασης (που προβλέπει την κατεδάφιση του σημερινού γηπέδου στη Λ. Αλεξάνδρας), αλλά και η ολοκλήρωση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Τα δύο ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθώς δεν γίνεται να υπάρξει εμπορικό κέντρο χωρίς γήπεδο (και ταυτόχρονη κατεδάφιση στη Λ. Αλεξάνδρας), με την Hines να έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την τράπεζα για την αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου, εφόσον ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του.

Επικρίσεις από συνταξιούχους και εργοδοτικούς φορείς

Επιφυλακτικοί για την καθιέρωση των αιτιολογημένων απολύσεων, αλλά και για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία εμφανίστηκαν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων. Σκληρή ήταν η κριτική προς την κυβέρνηση από τους συνταξιούχους και τους εκπροσώπους των δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν μετ’ επιτάσεως την αναδρομική αποκατάσταση των αδικιών από τον Μάιο του 2016. Δεν έλειψαν και οι πιέσεις για τα αναδρομικά.

Βαρύς… πικρός ο ΦΠΑ στον καφέ, που μένει στο 24%

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ παραμένει ο καφές – και γενικότερα όλα τα ροφήματα. Δηλαδή, ο καφές και τα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να φορολογούνται με συντελεστή 24%. Ουσιαστικά τα ροφήματα εξαιρούνται από τις μειώσεις που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί η λίστα με τα προϊόντα που θα μεταταχθούν στον χαμηλό συντελεστή 13% από την 1η Ιουνίου.

Χρήσιμο έργο, αναλόγως του ποιος το υλοποιεί

«Το να πάμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα 14 εκατ. για να σκορπίσουμε 4.000 σημεία εξοπλισμού, που δεν θα λειτουργεί και που δεν θα έχει και κανείς την ευθύνη του, είναι ένα θέμα…». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, πριν από τέσσερα χρόνια (21/5/2015) ακύρωσε το γνωστό έργο του Αντ. Σαμαρά, με τα σημεία ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi). Σήμερα, ο ομόλογός του Νίκος Παππάς έρχεται με 15 εκατ. ευρώ να υλοποιήσει 3.000 σημεία ασύρματης πρόσβασης στην επικράτεια και μάλιστα με δικαίωμα προαίρεσης να φτάσει το έργο στα 18 εκατ. ευρώ. Τότε το έργο ήταν λαϊκίστικο και αχρείαστο, κατά τον κ. Σπίρτζη, αφού η κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς το υποκαθιστούσε…

«Ανεβάζει» την τιμή-στόχο της Aegean η IBG

Αισιόδοξη δηλώνει η IBG Research για τις προοπτικές της Aegean Airlines το 2019 και επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της αεροπορικής εταιρείας, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη η αύξηση της χωρητικότητας, οι τάσεις στον κλάδο του τουρισμού, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ καθώς και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της χρήσης του 2018. Η IBG εκτιμάει πως τα έσοδα της Aegean θα διαμορφωθούν στα 1,26 δισ. ευρώ με άνοδο 6,1% σε ετήσια βάση, τα κέρδη προ τόκων και φόρων στα 98 εκατ. ευρώ με άνοδο 5,5% ετησίως και τα καθαρά κέρδη στα 61 εκατ. ευρώ. Επίσης, προβλέπει πως η επιβατική κίνηση φέτος θα σημειώσει αύξηση 5,5% και θα διαμορφωθεί σε 14,7 εκατ. επιβάτες, ενώ το 2020 αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κίνησης κατά 3,5%. Οπως επισημαίνει η IBG, διατηρεί τη θετική στάση της για την Aegean και έτσι αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 9 ευρώ (από 8,5 ευρώ πριν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή