Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/05/19)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκτά σύντομα νέο οικονομικό διευθυντή

Σε αλλαγή του προέδρου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη. Νέος πρόεδρος στην επιτροπή σε αντικατάσταση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη, τοποθετήθηκε το μέχρι σήμερα μέλος Andrew McIntyre. Η εξέλιξη αυτή εκτονώνει τη διαφωνία που υπήρχε μεταξύ της ΕΤΕ και του βασικού της μετόχου και ανοίγει τον δρόμο για την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του κ. Χρίστου Χριστοδούλου, επικεφαλής μέχρι σήμερα στην Εθνική Τράπεζα Κύπρου, ως νέου οικονομικού διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας. Την Πέμπτη η διοίκηση της ΕΤΕ αναμένεται να παρουσιάσει στους επενδυτές το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου, αλλά η διοικητική ομάδα που θα μεταβεί στο Λονδίνο δεν θα εκπροσωπηθεί από τον νέο CFO του ομίλου.

Φιέστα χωρίς «ασημένιο βέλος»

Χωρίς το «ασημένιο βέλος» από την Ιταλία, αλλά με τρεις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ανακατασκευάστηκαν από την ΕΕΣΣΤΥ, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα τα ηλεκτροδοτούμενα δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση ήρθε διά στόματος του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θ. Βούρδα, ο οποίος έκανε λόγο για δρομολόγιο διάρκειας 3 ωρών και 55 λεπτών. Ωστόσο, η πρώτη φιέστα αναμένεται αύριο, οπότε θα εκτελεστεί ένα ειδικό δρομολόγιο παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Το δρομολόγιο θα είναι πλήρως ηλεκτροδοτούμενο, αλλά στη διαδρομή θα εκτελούνται στάσεις προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα που έχουν γίνει.

Επταήμερη εργασία σε ΕΦΚΑ για να βγουν οι συντάξεις

Εργασία την Κυριακή και τις αργίες προβλέπει τροπολογία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών για υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οχι, στην κυβέρνηση δεν τάχθηκαν ξαφνικά υπέρ της επταήμερης εργασίας στο Δημόσιο. Απλώς τρέχουν να πληρώσουν συντάξεις. Και μάλιστα από αυτές που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Εργασίας με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ… Προς αποφυγή παρεξηγήσεων δε, η απασχόληση θα είναι υποχρεωτική αλλά και υπερωριακή… 

«Ξεφεύγουν» οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Δίχως φρένο συνεχίζονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, τη στιγμή που οι τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης παραμένουν ήπιες, γράφοντας έτσι ηχηρό «τέλος» στο ράλι που σημείωναν από τις αρχές της χρονιάς. Αιτία και αφορμή γι’ αυτήν την κακή εικόνα είναι οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ανησυχίες θεσμών και αναλυτών σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων έχουν στείλει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, 7,2%, υψηλότερα μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις (στο 3,582% χθες) και την απόδοση του 5ετούς 9% υψηλότερα (στο 2,45%), αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως οι ελληνικοί τίτλοι είναι ευάλωτοι, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν έχει ανακτηθεί. Αντίθετα, η Ελλάδα αποτελεί και πάλι «κίνδυνο» για τους επενδυτές.

«Βροχή» προσφυγών λόγω σκιών στις αναθέσεις

Συνεχίζονται οι «σκιές» στις αναθέσεις δημοσίων έργων, με όχημα την αιτιολόγηση των προσφορών που υποβάλλονται, με σωρεία εταιρειών να διαμαρτύρονται για τον τρόπο αποκλεισμού, ή αντίστοιχα πρόκρισης συγκεκριμένων σχημάτων, εις βάρος άλλων. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν για αρκετούς μήνες οι αναθέσεις έργων, λόγω των προσφυγών που κατατίθενται, και μάλιστα το 50% εξ αυτών γίνεται δεκτό, δηλαδή δικαιώνονται όσοι διαμαρτύρονται. Ενα έργο όπου είχε προβλεφθεί «επιπλοκή» κατά το στάδιο της αιτιολόγησης της προσφοράς, είναι αυτό της διευθέτησης του ρέματος Ερασίνου στην Αν. Αττική, στο οποίο μειοδότησε η εταιρεία Ελληνική Υδροκατασκευή με έκπτωση 60,1%. Πρόκειται για έργο 48 εκατ. ευρώ, όπου εκκρεμεί επί έναν και πλέον μήνα η έγκριση της αιτιολόγησης της προσφοράς, με αποτέλεσμα αρκετοί φορείς του κλάδου να εκτιμούν ότι είναι πιθανός ένας ακόμα αποκλεισμός μειοδότη. Επόμενος μειοδότης με έκπτωση 51,67% είναι η κοινοπραξία Intrakat – ΤΕΚΑΛ, με την προσφορά της να είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ ακριβότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή