«Βροχή» τροπολογιών στο παρά πέντε των εκλογών

«Βροχή» τροπολογιών στο παρά πέντε των εκλογών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βροχή» τροπολογιών καταθέτει η κυβέρνηση στο παρά πέντε των εκλογών. Οι τροπολογίες αυτές προβλέπουν από βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού και μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο.

Ειδικότερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, κατατέθηκαν

-Τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό του ύψους της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού

– Τροπολογία για αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού

– Τροπολογία η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών

– Τροπολογία για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού

– Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών

– Τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ" και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

– Τροπολογία με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

– Τροπολογία με ρυθμίσεις για τουριστικά πλοία ενώ συστήνεται στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών, τη μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών, την παράταση της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»), κ.λ.π.

Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Καλογήρου, είναι οι εξής:

1. Προβλέπεται έκτακτο επίδομα στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης, για την κάλυψη της άμεσης ανάγκης αντικατάστασης των στολών και προμήθειας νέων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιλαμβανόμενο την αδυναμία του προσωπικού να αντικαταστήσει τις στολές με δικά του έξοδα, φροντίζει με την προτεινόμενη ρύθμιση για την ορθή περιβολή του, εξυπηρετώντας τους σκοπούς υγιεινής και ασφάλειας και διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.

2. Εξορθολογίζεται ο τρόπος απόδοσης όλων των εισφορών και κρατήσεων που αναγράφονται στο ειδικό γραμμάτιο προκαταβολής νομικής βοήθειας, οι οποίες θα αποδίδονται στους οικείους φορείς, κατά τρόπο ενιαίο, δηλαδή μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό θα ισχύει πλέον τόσο για τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ όσο και για όλες τις κρατήσεις υπέρ ταμείων Δικηγόρων και Δικηγορικών Συλλόγων για λόγους επιτάχυνσης της συνολικής διαδικασίας πληρωμής της αποζημίωσης της νομικής βοήθειας.

3. Προβλέπεται η μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών (25 στο σύνολο) και η επαναφορά των καθαρών αποδοχών τους στο ύψος που κυμαινόταν προ του ν. 4472/2017.

4. Παρατείνεται η πιλοτική περίοδος εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες και συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, η οποία ξεκίνησε την 11η Μαΐου 2015, προκειμένου να υπάρξει ικανό διάστημα ώστε να λάβουν χώρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ευρύτερη εφαρμογή του μέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή