Η Ευρωζώνη αντέχει τη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

Η Ευρωζώνη αντέχει τη σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο 2019 ξεκίνησε με καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αλλά η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επισκιάζει προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση των επιδόσεων στον παγκόσμιο μεταποιητικό κλάδο. Αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις επηρεάζουν περισσότερο τις οικονομίες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, παρά τις ΗΠΑ. Αν και αναμένεται να εξασθενήσει κάποια στιγμή το τεταμένο κλίμα στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, η χρονική στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο ασαφής. Παραπλεύρως, η επαναφορά προβλημάτων στο προσκήνιο ορισμένων αναδυόμενων αγορών –Βραζιλία, Αργεντινή και Τουρκία– ενισχύουν αυτό το ριψοκίνδυνο κλίμα. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική λογική και τα βασικά οικονομικά μεγέθη σηματοδοτούν υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, τα βασικά οικονομικά μεγέθη παραμένουν θετικά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το 2019. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι επενδύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών και των αποθεμάτων αντιστάθμισαν την πτώση στη βιομηχανική παραγωγή και στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Προβλέπουμε, ωστόσο, επιβράδυνση της ετήσιας ανάπτυξης στις ΗΠΑ από το 3,2% που είχε καταγραφεί το α΄ τρίμηνο στο 1,6% το β΄ τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Αυτό καταδεικνύεται από την ενίσχυση της ετήσιας ανάπτυξης κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο του έτους. Εντούτοις αναμένεται να αναχαιτιστεί στο 0,7% το β΄ τρίμηνο, όσο φθίνει η θετική επίδραση της πασχαλινής περιόδου.

Παρά τις προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατεί σήμερα, η κατάσταση θα παραμείνει εύθραυστη. Οι τελευταίες ενδείξεις για το οικονομικό κλίμα δείχνουν πως η κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωζώνη. 

Από την άλλη πλευρά, έχουν υπάρξει τρεις θετικές εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο που αξίζει να αναφέρουμε. Πρώτον, η Κίνα καταβάλλει προσπάθειες για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Δεύτερον, η απασχόληση εξακολουθεί να ενισχύεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο από το προηγούμενο και κατά 1,3% από πέρυσι. Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα εφαρμόσουν αυστηρή νομισματική πολιτική, καθησυχάζοντας τις αγορές που φοβούνταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν σοβαρά προβλήματα. Διακυβεύονται, όμως, πολλά και για τις δύο πλευρές εάν ανέβουν επικίνδυνα οι τόνοι στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα χρειάζεται να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Οι ΗΠΑ εισέρχονται σιγά σιγά σε εκλογική περίοδο. Το μότο «κάνω συμφωνίες που ενισχύουν την απασχόληση» θα είναι καλύτερο από το «κάνω εμπορικούς πολέμους που βλάπτουν λιγότερο τις ΗΠΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους».

Σε ό,τι αφορά την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ε.Ε., ο επόμενος γύρος των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα είναι ενδεχομένως πολυτάραχος. Ομως ο Λευκός Οίκος δεν θα έχει τη στήριξη του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ για να μπορεί να κηρύξει εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή