H διαμάχη ΗΠΑ, Κίνας πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

H διαμάχη ΗΠΑ, Κίνας πλήττει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος αποτελεί «εχθρό της ανάπτυξης» και, όπως φαίνεται, η διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πλήττει όχι μόνον τις  ίδιες αλλά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Ανχελ Γκουρία τόνισε χθες πως η εμπορική διένεξη και οι επιπτώσεις της στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη εξώθησαν τον ΟΟΣΑ να αφαιρέσει σχεδόν 1% από την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οπως υπογράμμισε, πριν από ένα χρόνο, η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για το 2019 μιλούσε για ανάπτυξη 3,9% ενώ τώρα εκτιμά πως δεν θα υπερβεί το 3,1%. «Οταν δεν υπάρχουν επενδύσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος, τότε επιβραδύνεται η ανάπτυξη και αυτό ακριβώς συνέβη σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Γκουρία εγκαινιάζοντας την εαρινή σύνοδο του διεθνούς οργανισμού, λίγες ώρες προτού δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τις τελευταίες εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία. Και όπως διευκρίνισε, «η επένδυση είναι ο σπόρος της μελλοντικής ανάπτυξης», αλλά όταν ο επενδυτής δεν γνωρίζει αν θα έχει πρόσβαση στην αγορά ή τι δασμούς θα αντιμετωπίσει, τότε αναστέλλει τα σχέδιά του.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, επιθεώρηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα, έπειτα από έρευνα μεταξύ 585 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, φέρει περίπου το 1/3 των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο.

Τα πορίσματα της έρευνας διαψεύδουν, έτσι, τις εκτιμήσεις ορισμένων υπεραισιόδοξων οικονομολόγων που προέβλεπαν πως η Ευρώπη μπορεί να ωφεληθεί από την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Ειδικότερα, μέσα στην τελευταία διετία έχει διπλασιασθεί ο αριθμός στων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που παραπονούνται ότι το Πεκίνο τις αναγκάζει να μεταβιβάζουν τεχνογνωσία στις εγχώριες εταιρείες προκειμένου να μη χάσουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Προ αυτής της διετίας το σχετικό ποσοστό ήταν μόλις 10% ενώ τώρα έχει φτάσει περίπου στο 20%.

Από τη σχετική έρευνα του επιμελητηρίου προκύπτει, άλλωστε, πως η επιδείνωση αυτή στο κλίμα μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι απόρροια των μέτρων που λαμβάνει η Κίνα αντιδρώντας στις απειλές του Αμερικανού προέδρου. Εν ολίγοις, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιρρίπτουν στον Αμερικανό πρόεδρο και στις μεθόδους του την ευθύνη για την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην κινεζική αγορά.  Κι όλα αυτά συμβαίνουν, βέβαια, ενώ το Πεκίνο έχει υποσχεθεί επανειλημμένως, και διά στόματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, πως θα ανοίγει διαρκώς την κινεζική αγορά στις ξένες επιχειρήσεις.

Οπως επισημαίνει στη σχετική επιθεώρησή του το επιμελητήριο, σε  αντίθεση με τις υποσχέσεις, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαπιστώνουν την επίμονη στήριξη του Πεκίνου στις κρατικές επιχειρήσεις, τα αυξανόμενα περιστατικά εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνογνωσίας σε κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και «τη διαρκή ενίσχυση του ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος στον επιχειρηματικό κόσμο».

Επικίνδυνη επιβράδυνση

Η απαισιοδοξία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δεν οφείλεται, πάντως, μόνον στον εμπορικό πόλεμο και στις πρακτικές του Πεκίνου. Σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην ανάπτυξή τους η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.  Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα, και συγκεκριμένα το 53%, εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον τους στη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι δεν υπερέβαινε το 48%.

Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι μόνον το 6% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει έως τώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Κίνα και να μεταφέρει την παραγωγή του σε άλλες χώρες, και συνήθως χώρες της Ασίας με ακόμη πιο φτηνά εργατικά χέρια. Οπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην πλειονότητά τους απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον εμπορικό πόλεμο και τις συνέπειές του. Σε περίπτωση, όμως, περαιτέρω επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης από τους Κινέζους καταναλωτές. Και βέβαια δεν αρκούν τα τελευταία στοιχεία, που πιστοποιούν τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην κινεζική οικονομία. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Βουάνγκ Γιανγκ, παραδέχθηκε πως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος μπορεί να αφαιρέσει μία εκατοστιαία μονάδα από τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή