Κατά της σύγκρουσης με Ε.Ε. οι Ιταλοί βιομήχανοι

Κατά της σύγκρουσης με Ε.Ε. οι Ιταλοί βιομήχανοι

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση απευθύνουν οι Ιταλοί βιομήχανοι μέσω της συνομοσπονδίας τους, της Confindustria, προς την κυβέρνηση να αποφύγει πάση θυσία την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας από τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί μαζί τους συγκροτημένο σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος σε ορίζοντα τριετίας. Τα σχετικά δήλωσε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Βιτσέντζο Μπότσια, προσθέτοντας πως «η Ιταλία θα πρέπει να καταρτίσει προϋπολογισμό του 2020 ώστε να εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την Ιταλία λόγω του υψηλότατου δημοσίου χρέους της, του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ε.Ε. μετά από εκείνο της Ελλάδας. Στις 5 Ιουνίου αναμένεται έκθεση για τα οικονομικά της Ιταλίας από την Κομισιόν, στο πλαίσιο της οποίας ενδεχομένως να γίνεται αναφορά για έναρξη λήψης πειθαρχικών μέτρων.

Στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού παρατηρείται διχογνωμία, με τον έναν εκ των αντιπροέδρων της, τον ηγέτη της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, να διαμηνύει πως ο μόνος τρόπος να περικοπεί το χρέος είναι να μειωθεί η φορολογία, ενώ προσέθεσε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρηθούν, επειδή εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία, καθώς βρέθηκε σε δύσκολη θέση, είπε ότι είναι αδύνατον να συμμορφωθείς στους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις τις δημόσιες δαπάνες.  Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, η πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη αναθεωρείται δραστικά στο 0,3% από το 1,3% τον Νοέμβριο του 2018. Τέλος, ο Iταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη από το 0,2% που προβλέπει με τα μέχρι τώρα δεδομένα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή