Ζητούν παραπομπή του Τραμπ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύνοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του, ύστερα από δύο χρόνια ερευνών για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ο Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσε ότι το έργο του ολοκληρώθηκε, δεν έχει τίποτε απολύτως να προσθέσει στην πολύκροτη έκθεσή του, δεν επιθυμεί να καταθέσει στο Κογκρέσο και επιστρέφει στην ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της εννιάλεπτης δήλωσής του στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα –χωρίς να του υποβληθεί ούτε μία ερώτηση από τους δημοσιογράφους– ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υπονοούσαν το άτονο ύφος και η συγκρατημένη γλώσσα του.

Μέσα σε λίγες ώρες, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς και τουλάχιστον 10 από τους 23 προεδρικούς υποψηφίους του κόμματος για τις εκλογές του 2020, είχαν ζητήσει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Αν και ο ειδικός ανακριτής επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις σύμπραξης του Τραμπ με τη Ρωσία για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων υπέρ του στις εκλογές του 2016, επέμεινε ότι δεν αποκλείει να διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, κάτι που ορισμένοι εκ των Δημοκρατικών μετέφρασαν ως παρότρυνση για κίνηση της διαδικασίας παραπομπής του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αν ήμασταν βέβαιοι ότι ο πρόεδρος σαφώς δεν διέπραξε έγκλημα, θα το είχαμε πει», τόνισε ο Μιούλερ, για να προσθέσει: «Δεν αποφανθήκαμε, όμως, κατά πόσον ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα».

Η επαναφορά του ενδεχομένου παραπομπής του στην ημερήσια διάταξη εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας με δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, προτού αναχωρήσει για το Κολοράντο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Μιούλερ έναν «από τους ανθρώπους του στρατοπέδου “Ποτέ Τραμπ”», και τον κατηγόρησε για μεροληπτική άσκηση των καθηκόντων του. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν φοβάται παραπομπή του με το ερώτημα της καθαίρεσης, δήλωσε: «Δεν βλέπω πώς… Είναι μια βρώμικη, άθλια, αηδιαστική λέξη. Δεν υπήρξε κακούργημα ούτε πλημμέλημα».

Ακόμη, ο Τραμπ προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ώρες θα προβεί σε «δραματική δήλωση» για το μεταναστευτικό, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή