Ο Oρμπαν εκβιάζει το ΕΛΚ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτoρ Ορμπαν θα μπορούσε να ενταχθεί σε άλλη ομάδα στη νέα Ευρωβουλή αν η συμμετοχή του στο ΕΛΚ δεν συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Βουδαπέστης. Αυτό διεμήνυσε, χθες, ο Ορμπαν σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο, κρατώντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τους ευρωσκεπτικιστές του Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ανακοινώθηκε η αναστολή της συμμετοχής του κόμματος στο ΕΛΚ ως απόρροια των επιδόσεων του Ορμπαν στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθεροτυπίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Είμαστε μέλη του ΕΛΚ αυτή τη στιγμή και παρακολουθούμε την πορεία του: αν μπορούμε να την επηρεάσουμε και αν συνάδει με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Αν ναι, θα μείνουμε, αν όχι, θα ενταχθούμε σε νέο σχηματισμό», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιον ακριβώς εννοεί.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι επί μακρόν φλέρταρε με τους ακροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών του είχε άλλωστε πει την περασμένη εβδομάδα ότι η κόκκινη γραμμή της Ουγγαρίας είναι η συνεργασία με κόμματα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ότι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία) συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση στην επιλογή των νέων ηγετών της Ε.Ε. «Θα έχουμε ενιαία στάση σε ζητήματα προσωπικού», σημείωσε.

Οσον αφορά το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ορμπαν σημείωσε ότι θα υποστηρίξει έναν υποψήφιο που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, έχει «εθνικά αισθήματα» και «προτίθεται να υπερασπιστεί» τη χριστιανική κουλτούρα. «Εχουμε έναν τέτοιο υποψήφιο κατά νου», κατέληξε ο Ορμπαν, αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει. Το Fidesz εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο από το 52% των ψήφων στις ευρωεκλογές με μια σκληρή αντιμεταναστευτική πλατφόρμα.

«Φιλάκι στον Σαβιάνο»

Σε μια άλλη εξέλιξη ο δυνάμει σύμμαχος του Ορμπαν στην Ιταλία, ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ματέο Σαλβίνι, υπαινίχθηκε χθες στα σόσιαλ μίντια ότι μπορεί να αφαιρέσει την αστυνομική προστασία από τον συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον οποίο απειλεί η Καμόρα. «Ενα φιλάκι στον Σαβιάνο. Επεξεργάζομαι την αναθεώρηση των κριτηρίων για την προστασία του», ανέφερε στο νέο μήνυμά του από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης. Το μήνυμα του ηγέτη της Λέγκας είχε παραλήπτη τον διάσημο συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που επί πολλά χρόνια ζει υπό καθεστώς προστασίας λόγω των απειλών που δέχεται από τη ναπολιτάνικη Καμόρα για τις αποκαλύψεις του και ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο ηχηρές φωνές σε διεθνές επίπεδο που εναντιώνονται στον Σαλβίνι.

Απώτερος στόχος της κίνησης αυτής του Σαλβίνι, ο οποίος μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αισθάνεται παντοδύναμος, δεν είναι μόνον ένα ressentiment ή η «εκδίκηση» απέναντι στον Σαβιάνο, αλλά πρωτίστως να καταστήσει σαφές τι συνέπειες μπορεί να έχει σε κάποιον η μη συμμόρφωση προς τις πολιτικές του. Το ίδιο έκανε για δύο προβεβλημένα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης RAI, τον παρουσιαστή πολιτικών εκπομπών Φάμπιο Φάτσιο και και τον πολιτικό αναλυτή Γκαντ Λέρνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή