Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από το Καζακστάν βρίσκεται η Ελλάδα στην λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης για το 2019 («Global Peace Index») κατακτώντας την 65η θέση και ισοψηφώντας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα-1

Σε σύγκριση με το 2018, η Ελλάδα ανέβηκε 14 θέσεις, από την 79η θέση στην 65η, ωστόσο παραμένει χαμηλά στη λίστα που περιλαμβάνει συνολικά 163 κράτη. Μάλιστα, στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις λιγότερο ειρηνικές χώρες, κατακτώντας τη 31η θέση σε σύνολο 36 χωρών, αφήνοντας πίσω της το Μόντενέγκρο (33η), τη Βοσνία Ερζεγοβίνη (34η), Κόσοβο (35η) και Τουρκία (36η).

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα-2

Η Κύπρος βρίσκεται δύο θέσεις πιο πάνω από την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη και μόλις μια θέση πιο πάνω στην ευρωπαϊκή λίστα. 

Η κατάταξη των χωρών στη λίστα του Παγκόσμιου Δείκτη γίνεται στη βάση αξιολόγησης 23 παραγόντων, όπως εσωτερικές και διεθνείς συρράξεις, στρατιωτικές δαπάνες, τρομοκρατία, στατιστικά των ανθρωποκτονιών και άλλων εγκλημάτων. 

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (Institute for Economics & Peace), η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, ενώ το Αφγανιστάν η λιγότερο ασφαλής με μικρή διαφορά από τη Συρία που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας. 

Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης 2019: Στις λιγότερο ειρηνικές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα-3

Μετά την Ισλανδία, ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Δανία. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το μέσο επίπεδο παγκόσμιας ειρήνης βελτιώθηκε ελάχιστα το 2019, ωστόσο ο δείκτης παρουσίασε βελτίωση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η Ευρώπη παραμένει η πιο ειρηνική περιοχή του κόσμου, καθώς 17 από τις 25 πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου είναι ευρωπαϊκές, ενώ 22 από τις 36 χώρες έχουν βελτιωμένους δείκτες και έχουν ανέβει στην κατάταξη σε σχέση με το 2018.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή