Ο ΔΗΚΤΗΣ (22/06/19)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητούν εναγωνίως την πηγή της διαρροής

Αυτό που πρωτίστως απασχόλησε τη διοίκηση της ΔΕΗ και κυρίως το υπουργείο Ενέργειας είναι το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την επιστολή της οικονομικής διευθύντριας της επιχείρησης, στην οποία περιέγραφε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εάν ασχολούνταν με τόση σχολαστικότητα και με τα πραγματικά προβλήματα της ΔΕΗ, ενδεχομένως η οικονομική διευθύντρια δεν θα χρειαζόταν να στέλνει επιστολές και ενημερωτικά σημειώματα. Οταν ένας οικονομικός διευθυντής αρχίσει να στέλνει τέτοιου είδους ενημερωτικά, δεν είναι για καλό, λένε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν θητεία σε τέτοιες θέσεις. Συνήθως, θέλουν να αποτυπωθούν εγγράφως όσα έχουν πει επανειλημμένως προφορικά, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη. Γιατί, ως γνωστόν, τα γραπτά μένουν. Και κάποια στιγμή, όταν θα αρχίσουν να αναζητούνται ευθύνες, θέλουν να έχουν πειστήρια πως προειδοποίησαν εγκαίρως όποιους έπρεπε. Το ΥΠΕΝ πάντως έχει βρει τους υπευθύνους: η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, που δεν αφήνουν τον υπουργό να διεξαγάγει απερίσπαστος την προεκλογική του εκστρατεία. Ενίοτε και τον Μ. Παναγιωτάκη.

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη φαρμακευτική κάνναβη

Στις 13 έφτασαν οι άδειες για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. Οι συνολικές επενδύσεις που προβλέπονται από τις 13 εταιρείες που έχουν λάβει τις σχετικές άδειες αγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους επενδυτές θα απασχολούν πάνω από 800 εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου είχαν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας 64 φάκελοι, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 13 και έχουν απορριφθεί 3. Το ύψος των συνολικών επενδύσεων για τους 64 φακέλους ανέρχεται σε 788,83 εκατ. ευρώ και προβλέπονται 4.485 θέσεις εργασίας.

Ομολογιακό δάνειο 20 εκατ. πήρε η Briq Properties

Νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ υπέγραψε με την Eurobank Ergasias εντός της εβδομάδας η διοίκηση της Briq Properties ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του ομίλου Infoquest. Πρόκειται για μια ακόμα επιβεβαίωση της προθυμίας των τραπεζών να δανειοδοτήσουν τις εταιρείες του κλάδου με κεφάλαια, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Αλλωστε, ένα σημαντικό μέρος αυτών των προγραμμάτων αφορά την αγορά ακινήτων εισοδήματος από τις ίδιες τις τράπεζες… Στην περίπτωση του νέου δανείου της Briq, στόχος είναι οι νέες επενδύσεις και η αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού.

Αγονος ο πλειστηριασμός της Φίλκεραμ Τζόνσον

Αγονος κηρύχθηκε ακόμη ένας πλειστηριασμός ακινήτων του πτωχευμένου ομίλου Φίλκεραμ Τζόνσον, καθώς στη διαδικασία που διεξήχθη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλειοδότη. Το τίμημα των ακινήτων προσδιορίστηκε σε 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει την επόμενη Πέμπτη άλλη μία πλειοδοτική διαδικασία, και εφόσον δεν εκδηλωθεί ούτε τότε ενδιαφέρον, η διαδικασία θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτής της εταιρείας είναι πως οι εργαζόμενοι μιας θυγατρικής της, της ΒΙΟΜΕ, συνεχίζουν την παραγωγή (σαπούνια, καθαριστικά είδη κ.ά.) χρησιμοποιώντας μέρος της έκτασης του παλιού εργοστασίου της μητρικής, ενώ ζητούν μια βιώσιμη λύση στο εγχείρημά τους.

Πέρασαν με επιτυχία το τεστ στο Ορλάντο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ η αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης του «ξεπλύματος» χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που εφαρμόζει η Ελλάδα, συμφώνησαν χθες, σε ανακοινώσεις τους, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η σχετική έκθεση που υιοθέτησε η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF), υπό την προεδρία των ΗΠΑ, ενέταξε τη χώρα μας στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης, κάτι που έχει πετύχει μόνο περιορισμένος αριθμός κρατών, αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δύο φορέων. Μια λεπτομέρεια με ενδιαφέρον. Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας καταλήγει συγχαίροντας το υπουργείο Οικονομικών, υπό την αιγίδα του οποίου συντονίστηκαν οι αρμόδιες αρχές για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Αυτή του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει εκφράζοντας τις ευχαριστίες του κ. Τσακαλώτου απλώς «στους εκπροσώπους των εθνικών αρχών που μετέβησαν στο Ορλάντο και συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή