Βιετνάμ: Δώδεκα χρόνια φυλάκισης σε Αμερικανό πολίτη για απόπειρα «ανατροπής του κράτους»

Βιετνάμ: Δώδεκα χρόνια φυλάκισης σε Αμερικανό πολίτη για απόπειρα «ανατροπής του κράτους»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 12 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας Αμερικανός πολίτης στο Βιετνάμ, καθώς δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για απόπειρα «ανατροπής του κράτους». Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, ο 55χρονος παραδέχθηκε ότι σκόπευε να πυροδοτήσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, αρνήθηκε όμως τις πιο βαριές κατηγορίες περί επιθέσεων με κοκτέιλ μολότοφ σε κυβερνητικά κτίρια στο Χανόι και στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Ο καταδικασθείς ζήτησε να μειωθεί η ποινή του, ώστε να μπορέσει να έρθει σύντομα κοντά στην οικογένεια του στις ΗΠΑ. Η απέλαση του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα μόνο μετά την ολοκλήρωση της ποινής του, σύμφωνα με το δικαστήριο. Την αδικαιολόγητα μεγάλη ποινή κατήγγειλε στις δηλώσεις του και ο δικηγόρος του, ενώ την απογόητευση της για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτείων στο Χανόι, μέσω της εκπροσώπου της.

Ο Μάικλ Πουόνγκ Μινχ Νγκουέν, ο οποίος παρότι γεννήθηκε στο Βιετνάμ, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την παιδική του ηλικία, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018 κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη χώρα, όντας ύποπτος για αντικυβερνητική δράση. Με τις ίδιες κατηγορίες καταδικάστηκαν άλλοι δύο Βιετναμέζοι πολίτες, οι οποίοι αφού θα εκτίσουν τα οκτώ και δέκα χρόνια κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν, θα περάσουν ακόμη τρία χρόνια σε κατάσταση κατ' οίκον περιορισμού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στόχος των τριών κατηγορουμένων, ήταν «η πρόκληση ταραχών, στο πλαίσιο μία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του Βιετνάμ και εκμηδένισης του κυρίαρχου ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Παρά τις ευρείες οικονομικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, το Βιετνάμ παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα μονοκομματικό απολυταρχικό κράτος, στο οποίο το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει απολύτως τα μέσα ενημέρωσης, και δεν ανέχεται οποιαδήποτε κριτική προς την εξουσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή