Σημαιοφόρος το Αλβανόπουλο, αποχή Ελλήνων από παρέλαση

Σημαιοφόρος το Αλβανόπουλο, αποχή Ελλήνων από παρέλαση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας επιθυμεί να κρατήσει την ελληνική σημαία στην αυριανή παρέλαση διότι, όπως χαρακτηριστικά λέει «αισθάνομαι περήφανος, αισθάνομαι Ελληνας». Οι άλλοι, μαθητές Λυκείου σε ακριτικό νησί, αποφάσισαν να μην παρελάσουν καθόλου, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της Πολιτείας, που τους άφησε χωρίς βιβλία και με ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό.

Ο 11χρονος Ιορδάνης Γρίκα είναι ο μοναδικός μαθητής της έκτης τάξης στο Δημοτικό της Αγριοσυκιάς Πέλλας. Εκ του κανονισμού θα πρέπει να είναι ο σημαιοφόρος στην αυριανή παρέλαση. Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, μιμούμενοι τη συμπεριφορά κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας πριν από ένα χρόνο, στην περίπτωση τότε του Οδυσσέα Τσενάι, αντιδρούν. Γι’ αυτούς, η ρήση του Ισοκράτη για τους μετέχοντες της ελληνικής παιδείας δείχνει να μη μετράει. Ο Ιορδάνης κατάγεται από την Αλβανία και, όπως υποστηρίζουν, ο κανονισμός θα πρέπει να αλλάξει και τη σημαία να κρατήσει ένα Ελληνόπουλο, έστω και μικρότερης τάξης.

Ο μικρός Ιορδάνης μεγάλωσε στο χωριό (η οικογένεια του ήρθε στην Ελλάδα πριν από 9 χρόνια κι είναι πλήρως ενσωματωμένη στην μικρή κοινωνία των 200 κατοίκων της Αγροσυκιάς), φοιτά σε ελληνικό σχολείο πάνω από δύο χρόνια όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου, είναι βαφτισμένος Χριστιανός και δηλώνει ότι θέλει πολύ να την κρατήσει στα χέρια του τη σημαία.

Αν και οι κάτοικοι που τάσσονται υπέρ του Ιορδάνη σημειώνουν ότι δεν έπρεπε να δοθεί διάσταση, το δημοτικό συμβούλιο της Πέλλας όπου ανήκει η Αγροσυκιά, συζήτησε το θέμα που προέκυψε για να υπογραμμίσει την προσήλωση στο νόμιμο.

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ικαρία, οι μαθητές του Λυκείου Αγίου Κηρύκου αρνούνται να παρελάσουν. Θα παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις και θα καταθέσουν κείμενο διαμαρτυρίας. Τα βιβλία στο σχολείο τους είναι «λειψά». Οι καθηγητές δεν επαρκούν. Οι μεταφορείς που συνοδεύουν τα παιδιά των απομακρυσμένων χωριών στο σχολείο δεν έχουν πληρωθεί για το προηγούμενο σχολικό έτος. Ετσι, οι μαθητές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο στην Πολιτεία που δείχνει να τους έχει ξεχάσει.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού είναι οι τρεις διαδοχικοί, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου του 1981, έντασης 6,7, 6,4 και 6,3 αντίστοιχα, που είχαν προκαλέσει το θάνατο είκοσι ατόμων και μεγάλες καταστροφές. «Τότε είχε διεγερθεί ένα τμήμα του ρήγματος μήκους 40-50 χιλιομέτρων», λέει στην «K» ο σεισμολόγος-ερευνητής κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τα 4,7 Ρίχτερ εντοπίζονται περίπου στην ίδια περιοχή. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όμως, δεν δείχνουν ευρύτερη ενεργοποίηση του ρήγματος και γι’ αυτό δεν μας προβληματίζουν ιδιαίτερα. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις». Οι περισσότεροι σεισμοί στον Κορινθιακό προήλθαν από το δυτικό τμήμα του ρήγματος, με μεγαλύτερο εκείνον του 1995 στο Αίγιο. «Ο ανατολικός Κορινθιακός δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά σε επίπεδο εκατονταετιών. Αντίθετα ο δυτικός δίνει μεν εξίσου ισχυρούς, αλλά σε επίπεδο δεκαετιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT