Σε ποιους δόθηκαν οι φετινές διακρίσεις

Σε ποιους δόθηκαν οι φετινές διακρίσεις

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

2. Βραβείο της Ακαδημίας στον Δημήτριο Λουκόπουλο για τη συμβολή του στην εξάλειψη της Μεσογειακής Αναιμίας στη χώρα μας.

3. Το βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά στον Helmut Keupp και τον Σπυρίδωνα Μπέλλα για την εργασία τους «Neogene development of the sedimentary basins of NW Crete island, Chania Prefecture, South AegeaArc System (Greece)», (χρηματικό έπαθλο 1.000.000 δρχ.).

4. Το Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά στη Μαρία Νταλαμάγκα και την Ελένη Πετρίδου για την εργασία τους «Λοιμογόνοι παράγοντες και χαμηλή συλλογική ανοσία στην αιτιολογία της παιδικής λευχαιμίας», (1.000.000 δρχ.).

5. Το Βραβείο Αριστείδου Φωτίου Πάλλα στον Γιώργο Αναστασίου για την εργασία του: «Oplal type iequalities involving fractional derivatives of functions», (1.000.000 δρχ.).

6. Το Βραβείο της Οικογένειας Ιωάννου Βλυσίδη στην Αθηνά Κούρτη για την εργασία της: «Undesrtanding the timing of HIV transmissiofrom mother to infant», (1.000.000 δρχ.).

7. Το Βραβείο του Σαμουρκείου Ιδρύματος στην Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τις δραστηριότητές της στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος, (1.000.000 δρχ.).

8. Τα δύο βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου με χρηματικό έπαθλο από 1.000.000 στον καθένα, στους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους τους Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και του ΕΜΠ αντίστοιχα του ακαδημαϊκού έτους 1999-2000, Νεκτάριο Πέτσαλη και Χαρίκλεια Μπιτζιλέκη.

9. Το Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη στην αριστούχο-πτυχιούχο Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του ακαδημαϊκού έτους 1999-2000, Μαρία Πισία, (1.000.000 δρχ.).

10. Βραβείο της Ακαδημίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για το έργο που επιτελεί από το 1904 μέχρι σήμερα στον τομέα της γεωργίας και της εκπαίδευσης.

11. Βραβείο της Ακαδημίας, στην Ιατρική Εταιρεία Χανίων για την εκατονταετή προσφορά της σε θέματα υγείας.

12. Βραβείο της Ακαδημίας στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών για την προσφορά της στον τομέα της αγροτικής έρευνας.

13. Βραβείο της Ακαδημίας στην Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για το σύνολο του επιστημονικού της έργου.

14. Επαινος της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία για το σύνολο του έργου της.

15. Επαινος της Ακαδημίας στην Ελληνική Συνεργαζόμενη Οικολογική Ομάδα για το σημαντικό της έργο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Β΄ ΤΑΞΗ ΤΩΓΡΑΜΜΑΤΩΚΑΙ ΤΩΚΑΛΩΤΕΧΝΩΝ

1. Αργυρό Μετάλλιο στον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο σε αναγνώριση της τεσσαρακονταετούς προσφοράς του στο θέατρο.

2. Χάλκινο Μετάλλιο στον διδάκτορα Αθανάσιο Ριζάκη για το σύνολο του επιστημονικού του έργου στην αρχαία ιστορία και την αρχαιολογία.

3. Το Βραβείο της Ακαδημίας στον ζωγράφο Γεώργιο Ρόρρη, (1.000.000 δρχ.).

4. Το Βραβείο Ελένης Μυκονίου στον πιανίστα Δημήτρη Καρύδη.

5. Επαινος της Ακαδημίας στον πιανίστα Παναγιώτη Γώγο.

6. Βραβείο της Ακαδημίας στο τετράτομο έργο «Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, 16ος – 20ός αιώνας», από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα.

7. Βραβείο της Ακαδημίας στο Ελληνικό Ωδείον, Παράρτημα Πύργου-Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς», για την εκπαιδευτική προσφορά του.

8. Βραβείο της Ακαδημίας στον Θωμά Παπαδόπουλο για το βιβλίο του «Βιβλιοθήκες του Αγίου Ορους. Παλαιά Ελληνικά Εντυπα» (Αθήνα 2000).

9. Βραβείο της Ακαδημίας στον ζωγράφο Χρίστο Καρρά για το σύνολο της προσφοράς του στη ζωγραφική.

10. Βραβείο της Ακαδημίας στον Ζέφυρο Καυκαλίδη για το βιβλίο του «Στέφανος Ξένος. Σκηνές από το δράμα του Ελληνισμού σε Ανατολή και Δύση (1821-1894)»

11. Βραβείο της Ακαδημίας στη Νάσα Παταπίου για το βιβλίο της «Το Προξενείο της Επτανήσου Πολιτείας στην Κύπρο 1800-1807 και ο πρόξενος Παναγής Αγγελάτος».

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ KAI ΕΛΕΝΗΣ OYPANH

1. Το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη για το σύνολο του ποιητικού του έργου, (2.000.000 δρχ.).

2. Το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη στην Ιωάννα Καρυστιάννη για το μυθιστόρημά της «Κουστούμι στο χώμα», (2.000.000.).

3. Το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη στον Ζήσιμο Λορεντζάτο για το σύνολο του έργου του, (2.000.000 δρχ.).

4. Το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη στην Ξένια Καλογεροπούλου για την προσφορά στο παιδικό θέατρο και τις εκδόσεις θεατρικών έργων για παιδιά, (2.000.000 δρχ.).

Γ΄ ΤΑΞΗ ΗΘΙΚΩΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Χρυσό Μετάλλιο στο Κοινοφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για την κοινωνική του προσφορά.

2. Χάλκινο Μετάλλιο στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Γερβάσιο Ραπτόπουλο για το θεάρεστο έργο του.

3. Το Βραβείο Γεώργιου Θ. Φωτεινού στον Χρήστο Τερέζη για την εργασία του με θέμα «Στοιχεία επιστήμης του Δικαίου στους νόμους του Πλάτωνα» (1.500.000 δρχ.).

4. Το Βραβείο Κωνσταντίνου Κριεζή, στους δημοδιδάσκαλους Γρηγόριο Καραμάνη, Κωνσταντίνο Μιχόπουλο και Γεώργιο Κωνσταντινίδη, με 1.500.000 δρχ. χρηματικό έπαθλο για τον καθένα.

5. Βραβείο της Ακαδημίας, στον Σύνδεσμο Αμοργίνων, για την συμπλήρωση 100 ετών σημαντικής δράσης.

6. Βραβείο της Ακαδημίας, στην Αδελφότητα Δημητσανιτών «Γρηγόριος ο E΄», για την συμβολή της από το 1945 στη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των συμπατριωτών.

7. Βραβείο της Ακαδημίας, στο περιοδικό «Ναυτικά Χρονικά» για τα 70 χρόνια εκδοτικής παρουσίας του και την προσφορά του στο ναυτιλιακό κόσμο.

8. Βραβείο της Ακαδημίας στον «Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Νεοφωκαέων Προσφύγων» για τη συμπλήρωση 75 χρόνων συνεχούς προσφοράς.

9. Βραβείο της Ακαδημίας, στο περιοδικό του πανεπιστημίου Πειραιώς «ΣΠΟΥΔΑΙ/SΡΟΥDΑΙ» για τα 50 χρόνια προσφοράς στις οικονομικές επιστήμες της χώρας.

10. Βραβείο της Ακαδημίας, στον Διονύσιο Μαγκλιβέρα για το βιβλίο του «Μέτρα Ευθύνης. (Δοκίμια)», από τις Εκδόσεις των Φίλων.

11. Επαινος της Ακαδημίας, στον εδρεύοντα στην Νέα Υόρκη, Σύλλογο των εκ Νικίων Νισύρου καταγομένων με την επωνυμία «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», με αφορμή τη συμπλήρωση 99 ετών κοινωνικής δράσης.

12. Επαινος της Ακαδημίας, στον Νικόλαο Παραδείση για το βιβλίο του «O Προσκοπισμός στις αλησμόνητες πατρίδες 1919-1922. Μικρά Ασία-Κων/πολη-Θράκη».

13. Επαινος της Ακαδημίας, στον Ευστάθιο Παρασκευόπουλο για την προσφορά του στην περιφέρεια της Κυπαρισσίας και το πνευματικό και κοινωνικό του έργο.

14. Επαινος της Ακαδημίας, στην Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης για το επί 50 χρόνια πολιτιστικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο της.

15. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας στο Λεωνίδα Κατερίνη για την κοινωνική του προσφορά στην περιφέρεια Λασιθίου.

16. Το Βραβείο Μαρίας Οικονόμου Τσακίρη μετά θάνατον στον πυροσβέστη Ιωάννη Κράγια, ο οποίος έχασε τη ζωή του, επιτελώντας το καθήκον του, (1.000.000 δρχ.).

17. Βραβείο, μετά θάνατον, στους επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του EKAB που κατέπεσε κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη θάλασσα, Antonio Vaccari (κυβερνήτη), Παναγιώτη Καταβέλη (συγκυβερνήτη), Σοφία Μπεφόν (ιατρό) και Γεώργιο Λεβεντζώνη (νοσηλευτή), οι οποίοι με σπάνιο ανθρωπισμό και αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή ενός συνανθρώπου τους.

Μανόλης Αναγνωστάκης, ποιητής

«Ας ζήσουμε, λοιπόν και μ’ αυτά ή μόνο μ’ αυτά». Είναι αρκετά «αυτά» που αρκούν στον Μανόλη Αναγνωστάκη. Και αρκετά αυτά που δεν τον χωρούν. Εδώ και χρόνια επέλεξε τη σιωπή. Οχι όμως την απουσία. Μια σιωπή ηχηρή όπως οι στίχοι του. Για «οδυνηρή λιτότητα και αλήθεια» στην ποίησή του μίλησε χθες παρουσιάζοντάς τον ο γεν. γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών N. Ματσανιώτης. O Μανόλης Αναγνωστάκης δεν παρέστη στην τελετή απονομής. Δέχθηκε, όμως, ήρεμα τη βράβευσή του, όπως είπε στην «K» ο γιος του Ανέστης, ο οποίος τον εκπροσώπησε. Ηρεμα, όπως «τα υψηλά ιδανικά και η συνείδηση του χρέους».

Ζήσιμος Λορεντζάτος, ποιητής

Μπορεί να μην τον θυμόμαστε για την ποίησή του. Οπωσδήποτε όμως θα τον θυμόμαστε για το μεταφραστικό και το κριτικό του έργο, στο οποίο είχε την ιδιοφυία, την ευχέρεια και τη δυνατότητα να υποστηρίζει με εντελώς νηφάλιο και στοχαστικό τρόπο ρηξικέλευθες ιδέες. Πολλούς από τους ξένους ποιητές και λογοτέχνες (Πόε, Μπλέικ, Ζιντ, Βαλερί, κ.ά.), δεν μπορούμε παρά να τους θυμόμαστε και μέσα από τη δική του οπτική. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για πολλούς Ελληνες ποιητές τόσο των νεότερων χρόνων (Σολωμός, Καβάφης) όσο και αρχαίους. H κόρη του Ζήσιμου Λορεντζάτου παρέλαβε χθες το βράδυ το βραβείο για τον πατέρα, ένα βραβείο για το σύνολο του δοκιμιακού του έργου.

Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας

«Χρόνια πολλά», είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν για δήλωση η συγγραφέας της «Μικράς Αγγλίας», της «Κυρίας Κατάκη» και του τελευταίου της -βραβευμένου από την Ακαδημία βιβλίου- «Κουστούμι στο χώμα». Λίγη ώρα πριν, φανερά συγκινημένη, σχεδόν τρέμοντας, είχε παραλάβει το βραβείο της. Αν και λίγα χρόνια παρούσα στη λογοτεχνική κοινότητα, έχει ήδη καταξιωθεί για τα θέματα που επιλέγει, τον τρόπο που τα προσεγγίζει, τα στοιχεία της παράδοσης και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Ετσι, η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών επικυρώνει από το ανώτατο πνευματικό Ιδρυμα της χώρας τη θέση που ήδη έχει κατακτήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΡΡΗΣ, ζωγράφος

Η χρονιά του 38χρονου ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη, τον οποίο τίμησε χθες η Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξης Γραμμάτων και Τεχνών ήταν το 2000: τότε έκανε τη θριαμβευτική του έκθεση και στο τέλος της περιελήφθη από την «K» στα πρόσωπα της χρονιάς. Φέτος, με ψυχραιμία, η Ακαδημία τιμά κι αυτή έναν νέο μετρ του χρωστήρα, καταξιωμένο ήδη στη συνείδηση των συναδέλφων του, των κριτικών και του κοινού. O Ρόρρης, μαθητής του ακαδημαϊκού Π. Τέτση, εκτός από αναγνωρισμένα καλός παραστατικός ζωγράφος, είναι ένας πολύ σεμνός δημιουργός, ολιγόλογος και ευγενής? εκθέτει πολύ αραιά την εργασία του και ουδέποτε απασχόλησε τον Τύπο για εξωκαλλιτεχνική δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή