Χρήστος Αρνομάλλης, ο θεατροποιός, ο δημοσιογράφος

Χρήστος Αρνομάλλης, ο θεατροποιός, ο δημοσιογράφος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. O «θεατροποιός» και δημοσιογράφος Χρήστος Αρνομάλλης, ένας από τους πλέον αγαπητούς και άξιους συναδέλφους, δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Εφυγε έτσι ξαφνικά, νέος, στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του. H καρδιά του τον πρόδωσε σε ηλικία μόλις 46 ετών και από χθες το πρωί η δημοσιογραφική και η θεατρική οικογένεια πενθεί την απώλειά του.

Στη σύντομη, αλλά πλούσια δημοσιογραφική και θεατρική πορεία μοίραζε την ανεξάντλητη δραστηριότητά του ανάμεσα στα έντυπα ή τα ηλεκτροντικά μέσα και στο θεατρικό σανίδι. Υπήρξε, όπως έλεγε ο ίδιος με το αστείρευτο χιούμορ που τον διέκρινε, «υπηρέτης δύο αφεντάδων»: της δημοσιογραφίας και του θεάτρου.

Μαχητικός, ευγενικός, πάντα καλοσυνάτος, με ήθος, φαντασία και βαθιά ανθρωπιά, τίμησε τη δημοσιογραφία επί 25 χρονια, αλλά ταυτόχρονα έμεινε πιστά αφοσιωμένος στο θέατρο. Τον «Θεατροποιό», έναν καταπληκτικό μόνολογο του Τόμας Μπέρνχαρτν, ενσάρκωσε στον τελευταίο του -και καλύτερο κατά γενική ομολογία- πρωταγωνιστικό ρόλο του στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, της οποίας υπήρξε «στυλοβάτης» κοντά 23 χρόνια. Παράλληλα, από την εφημερίδα «Μακεδονία» κατέγραφε και σχολίαζε ώς την τελευταία στιγμή με γνώση, ευαισθησία, υψηλή αισθητική και αγωνία την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης.

Ο Χρήστος Αρνομάλλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956. Αρχισε σπουδές στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, αλλά τις εγκατέλειψε για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Την επομένη της αποφοίτησής του από τη δραματική σχολή, το καλοκαίρι του 1979, έγινε, μαζί με άλλους συμμαθητές του, ένα απο τα ιδρυτικά μέλη της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Στη σκηνή του θεάτρου «Αμαλία» ερμήνευσε δεκάδες σημαντικούς και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου («Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Αχαρνής», «Βεγγέρα», «Εκκλησιάζουσες», «Κύκλος με την Κιμωλία», «Τελευταία πράξη» κ.ο.κ.).

Στη δημοσιογραφία, που τον κέρδισε ταυτόχρονα, εργάστηκε με απόλυτο σεβασμό επί 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Μακεδονία», στην επανέκδοση δε της τελευταίας ήταν υπεύθυνος των πολιτιστικών σελίδων και διεισδυτικός σχολιαστής της πολιτιστικής ζωής. Ταυτόχρονα υπήρξε παραγωγός σειράς εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου στο ραδιόφωνο της ET3, ενώ συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου.

Τη θλίψη τους για τον χαμό του Χρήστου Αρνομάλλη εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η ΕΣΗΕΜΘ, της οποίας υπήρξε μέλος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης. O καλλιτεχνικός διευθυντής Νικηφόρος Παπανδρέου σημειώνει: «Θα μας λείψει το ταλέντο του, αλλά περισσότερο θα μας λείψει η ψυχή του, η αγάπη του, η πίστη του σε κοινά οράματα, το χιούμορ του, η παιδεία του, η κριτική του ματιά, η τίμια μορφή του».

Τα μέλη της δημοσιογραφικής και θεατρικής οικογένειας θα αποχαιρετίσουν τον συνάδελφο και φίλο Χρήστο Αρνομάλλη σήμερα στις 11 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου της Τούμπας, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Γ.Μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή