Οι φάκελοι STAZI, ο Ρόκο και η επιχείρηση Κασκαντέρ

Οι φάκελοι STAZI, ο Ρόκο και η επιχείρηση Κασκαντέρ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O καυτός φάκελος της STAZI και οι έρευνες γύρω από τη σχέση του κ. Σ. Κόκκαλη με τις μυστικές υπηρεσίες της τέως Ανατολικής Γερμανίας άρχισαν το 1992. Οταν πλέον η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που ενσωμάτωσε με την ενοποίηση δικαιώματα και υποχρεώσεις της τέως Αν. Γερμανίας, άρχισε να αναζητεί κρυφές εταιρείες και κεφάλαια που διέφυγαν… προσπαθώντας να εγείρει περιουσιακές αξιώσεις.

Σωρεία εισαγγελέων και ανακριτών της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας του Βερολίνου, η εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής και άλλες ad hoc επιτροπές, μεταξύ όλων των άλλων ασχολήθηκαν και με τον πράκτορα Rocco που στρατολογήθηκε στις 25/1/1963 και διευκόλυνε όχι μόνο με «καρφώματα», αλλά και με πράξεις σπασίματος του εμπάργκο τεχνολογίας που είχε επιβληθεί από τη Δύση έναντι της DDR.

Το πόρισμα Ζορμπά

Στην Ελλάδα, ενώ εξελίσσονταν οι έρευνες για τα αμαρτωλά ψηφιακά του OTE, η εμπλοκή του κ. Σ. Κόκκαλη με τη STAZI, για πρώτη φορά ήρθε στο εσωτερικό προσκήνιο με το πόρισμα του τότε εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργίου Ζορμπά για να ξαφνιάσει πολλούς. Στις 26/6/1995 ο κ. Ζορμπάς έγραφε:

«Την κύρια ανάκριση πρέπει επιπλέον να απασχολήσει ο σχηματισμός και η προέλευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Intracom, εν όψει στοιχείων της προκαταρκτικής έρευνας (για τα ψηφιακά) κατά την οποία ανέκυψε σχέση περιουσιακών εσόδων αυτής με τοιαύτα αξιόποινης προέλευσης της δραστηριότητας της αλήστου μνήμης STAZI. Για να καταστεί αποτελεσματική η έρευνα συνιστάται η υπόθεση αυτή να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή».

Μετά το δικαστικό πραξικόπημα που ακολούθησε και τη «μετάθεση» του κ. Γ. Ζορμπά, ουδείς ερεύνησε το θέμα εκ της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σ. Κόκκαλης, για να θωρακισθεί, μίσθωσε γνωστές νομικές φίρμες, τα γραφεία Σεν Νόλτε Φίνκελνμπουργκ και Κλεμ Νόρμπερτ Βίμερ και Νιλ Κλεμ. Στις 19 Ιουνίου 1996 οι δικηγόροι του ζήτησαν να διαβάσουν τα έγγραφα που έχουν οι γερμανικές Αρχές στη διάθεσή τους και που αφορούν τον πελάτη τους.

Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι του 1997 διέρρευσε ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τον Ελεγχο των Περιουσιακών Στοιχείων του Κομμουνιστικού Κόμματος (SED) και της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (UKPV) που παρεμποδίστηκε (άραγε από κάποιο deal που είχε εξελιχθεί εν αγνοία της;) δεν στοιχειοθέτησε διεκδικήσεις επί της Intracom. Ωστόσο, ο παντελώς πλέον, αδιάφορος για τους Γερμανούς, φάκελος Κόκκαλη έμεινε πίσω με στοιχεία για τον Rocco, την υπόθεση Κασκαντέρ και άλλα και δεν αναζητήθηκε ποτέ από τις ελληνικές Αρχές! Ασχετα αν αυτές συχνά υποδεικνύουν, μέσω ακόμη και των δημοσιοϋπαλληλικών εκθέσεων της ΕΛΑΣ, τα αρχεία της STAZI ως «τον μίτο της Αριάδνης» για τη διαλεύκανση των τρομοκρατικών χτυπημάτων του ΕΛΑ κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1983.

Υπενθυμίζεται, ότι η «K» από το 1995 μέχρι και το 1997 έχει δημοσιεύσει πληθώρα ρεπορτάζ και στοιχείων, τα οποία ουδέποτε ερευνήθηκαν. Μια μυστική δύναμη, ένα αόρατο χέρι, προστάτευσε Rocco, λογαριασμούς, συνεργάτες και κατασκόπους, καθώς και όσους κρυφούς αποδέκτες κεφαλαίων αποκάλυψε η «K» ότι «τροφοδοτούντο» με μπαξίσια από τους ανατολικογερμανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον κ. Σ. Κόκκαλη.

Οι Γερμανοί βουλευτές, π.χ. ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Μπόιχερ, έκαναν λόγο για σκάνδαλο συγκάλυψης, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία της επαναπόδοσης στη Γερμανία περιουσιακών στοιχείων της τάξης τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων μάρκων που της ανήκουν.

Και ξαφνικά, τέσσερα χρόνια μετά, ο εισαγγελέας κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, έκανε ό,τι δεν έκαναν πολλοί άλλοι. Εφτασε στη Γερμανία και απέκτησε τους φακέλους εκείνους που στοιχειοθετούν την κατηγορία της κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδος, από τον κ. Σ. Κόκκαλη. Συνάδελφοί του, χθες, έκαναν λόγο για σπάνια γενναιότητα και άφηναν να εννοηθεί ότι το τελευταίο διάστημα, ο εν λόγω εισαγγελέας είχε δεχθεί ομαδόν απειλές. Πάντως, πρέπει να αναφερθεί ότι πέραν της «K», την περίοδο 1995-1997, έρευνα και δημοσιεύματα για τις σχέσεις του κ. Σ. Κόκκαλη με τη STAZI είχαν πραγματοποιήσει: O ANT-1, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ κ.ά., όμως δεν στάθηκαν αρκετά για να προκαλέσουν εισαγγελική έρευνα. Πιθανολογείται ότι η έρευνα παρεμποδίσθηκε και για τον επιπρόσθετο λόγο, ότι σε μεμονωμένα έγγραφα της STAZI και σε αρχεία που αποδεσμεύθηκαν αναφερόταν ότι από τις συμβάσεις που εξασφάλιζε ο κ. Σ. Κόκκαλης με ελληνικές κρατικές εταιρείες που «προτιμούσαν» ανατολικογερμανικό εξοπλισμό «διετίθεντο» και προμήθειες σε ελληνικά κόμματα…

Η κυβέρνηση

Μετά την άσκηση δίωξης κατά του κ. Σ. Κόκκαλη για κατασκοπεία (κατηγορία βαριά που σοκάρει) είναι άγνωστο πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τον μεγαλοπρομηθευτή του OTE, του δημόσιου τομέα σε έργα Πληροφορικής, έναν εκ των σημαντικότερων προμηθευτών των Ενόπλων Δυνάμεων, συνάμα -εμμέσως πλην σαφώς- και μιντιάρχη. Επίσης άδηλον είναι πώς θα αντιδράσει και η υπερδύναμη (ευαίσθητη κατά τα άλλα ιδιαίτερα μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001) στο άκουσμα της άσκησης ποινικής δίωξης για κατασκοπεία κατά του κ. Σ. Κόκκαλη, με τον οποίον αμερικανικές στρατιωτικές (και όχι μόνο) βιομηχανίες έχουν δεσμούς συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή