Βαρύ κατηγορώ κατά Κόκκαλη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα κατά του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη άσκησε χθες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος μετά την περαίωση τριών αυτεπάγγελτων προκαταρκτικών ερευνών, τις οποίες είχε διατάξει ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ιωάννης Σακκελάκος (νυν αντεισαγγελέας Εφετών).

Το βαρύ κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε χθες κατά του κ. Σ. Κόκκαλη, αλλά και κατά όσων άλλων προσώπων ενέχονται στις συγκεκριμένες πράξεις (δίωξη irem) αφορά έξι κακουργήματα, τα οποία προς στιγμήν προσωποποιούνται στον πρόεδρο του ομίλου Ιntracom.

Ειδικότερα ο κ. Παπαγγελόπουλος άσκησε δίωξη:

1. Για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδας από τον κ. Σ. Κόκκαλη (ποινικός κώδικας άρθ. 148 § 2) που φέρεται ότι διετέλεσε πράκτορας της Ανατολικογερμανικής Μυστικής Υπηρεσίας STAZI μέχρι το 1989.

Αρχικά, ως πληροφοριοδότης και στη συνέχεια ως συνεργάτης της Διεύθυνσης Κατασκοπείας του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (HVA-Mfs).

2. Για κακουργηματική απάτη εις βάρος των μετόχων της Intracom που φέρεται ότι διέπραξε ο κ. Σ. Κόκκαλης μέσω της απόκρυψης και ενθυλάκωσης των εσόδων που προέκυψαν από συμβάσεις που συνήφθησαν στο πλαίσιο ανάπτυξης του ρωσικού Λόττο. Πιθανολογείται ότι για το συγκεκριμένο κακούργημα θα απαγγελθούν από τον τακτικό ανακριτή που θα ορισθεί κατηγορίες και κατά άλλων στελεχών του ομίλου εταιρειών Intracom.

3. Για υπεξαίρεση κακουργηματικού χαρακτήρα, κεφαλαίων πολλών δισ. δρχ. από τον κ. Σ. Κόκκαλη, που προέρχονται από συμβάσεις με το ρωσικό Δημόσιο (και όχι μόνον), με βλάβη που υπέστη το επενδυτικό κοινό. Και αυτή η κατηγορία ενδέχεται να απαγγελθεί και σε άλλα στελέχη του ομίλου Intracom που ενεπλάκησαν στις επίδικες συμβάσεις και στα ρωσικά τυχερά παίγνια.

4. Για κατοχή, διακίνηση και εν τέλει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον κ. Σ. Κόκκαλη, πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα, που εμπίπτει και στις διατάξεις του Νόμου 2331 περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Προφανώς η συγκεκριμένη κατηγορία συναρτάται με τη δραστηριοποίηση εξωχώριων εταιρειών (off shore) που φέρονται να χρησιμοποιούνται ή να ανήκουν ή να ελέγχονται από τον κ. Σ. Κόκκαλη και μέσω των οποίων «εξαφανίζονται» έσοδα από συμβάσεις του Ρωσικού Λόττο, σε πολυδαίδαλες διαδρομές χωρών – φορολογικών παραδείσων (Ιρλανδία, Ελβετία, Κύπρος κ.ά.).

5. Για δωροδοκίες (ενεργητική και παθητική) σε βαθμό κακουργήματος, καθώς αυτές συναρτώνται και με το Νόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. H δίωξη αυτή ασκήθηκε αρχικά κατά του κ. Σ. Κόκκαλη, ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να επεκταθεί και όσους άλλους είχαν δικαίωμα υπογραφής επί των λογαριασμών 0709-60-011-025 και 0709-85-011-025 στη Χάντελς Μπανκ Μπερλίν, που παρέμειναν ενεργοί και στη δεκαετία του 1990 και

6. Για δωροδοκίες σε βαθμό κακουργήματος που συντελέσθηκαν από τον κ. Σ. Κόκκαλη προς δημόσιους λειτουργούς, όπως για παράδειγμα, στελέχη του OTE που είχαν ανάμειξη από το 1987 και εντεύθεν σε μεγάλες αναθέσεις ψηφιακών παροχών κ.ά., υπόθεση που δεν διερευνήθηκε δικαστικά, με συνέπεια να μην ανοίξουν ποτέ οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί. Παρά το γεγονός ότι έχουν δημοσιευθεί και στην «K» (από τις 16-6-1996) 43 κινήσεις λογαριασμών και ποσών από την Χάντελς Μπανκ Μπερλίν προς κρυφούς αποδέκτες σε δυτικές τότε τράπεζες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 1987 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1990.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή