Το βαρύ «κατηγορώ» του εισαγγελέα

Το βαρύ «κατηγορώ» του εισαγγελέα

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφράς ημέρα ήταν η Τρίτη 19 Φεβρουαρίου για τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη και τον όμιλο επιχειρήσεων Intracom, καθώς και τις «συνδεόμενες» με αυτόν εταιρείες, όταν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για έξι κακουργήματα.

Το αρχικό σοκ διαδέχτηκε η κατάπληψη, όταν η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι στον πανίσχυρο πρόεδρο της Intracom αποδίδονται πρωτοφανείς κατηγορίες για βαρύτατες πράξεις και εξόχως ατιμωτικές. Το πολιτικό σύστημα πρώτο αισθάνθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, με αποτέλεσμα τη σιωπή και την αποφυγή παντός σχολίου. Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων και όλοι κατέληξαν στη μόνιμη επωδό ότι: «H υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης», αρνούμενοι να τοποθετηθούν επί της ουσίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική δίωξη ο κ. Σ. Κόκκαλης κατηγορείται:

1. Για κατασκοπεία κατά της Ελλάδας για τις σχέσεις του με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (ΣΤΑΖΙ), όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου, σε πλήθος επικυρωμένων εγγράφων, στους φακέλους της Εισαγγελίας του Βερολίνου, σε εκθέσεις πρακτόρων της ΣΤΑΖΙ και σε μαρτυρικές καταθέσεις. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι ο κ. Κόκκαλης διατήρησε άρρηκτες τις σχέσεις του με διευθύνσεις και τμήματα του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της DDR (Διεύθυνση Κατασκοπείας) μέχρι και την πτώση του καθεστώτος (1989), ενώ παρείχε πληροφορίες για ευαίσθητα πολιτικά και οικονομικά θέματα της Ελλάδας. Λόγω της μυστικότητας της εισαγγελικής έρευνας ουδείς γνωρίζει αν η κατηγορία της κατασκοπείας βαρύνει τον κ. Κόκκαλη και για δραστηριότητες μετά το 1989.

2. Για κακουργηματική απάτη εις βάρος των μετόχων εταιρειών του ομίλου Intracom, επειδή απέκρυψε και ενθυλάκωσε έσοδα από συμβάσεις που συνήφθησαν στο πλαίσιο ανάπτυξης του ρωσικού ΛΟΤΤΟ. Πιθανολογείται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία «αγγίζει» και άλλα στελέχη του ομίλου.

3. Για υπεξαίρεση ποσών σημαντικού ύψους, τα οποία παρανόμως ιδιοποιήθηκε εις βάρος των μετόχων. Και αυτή η κατηγορία ενδεχομένως θα επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στελέχη του ομίλου Intracom, που ενεπλάκησαν στις επίδικες συμβάσεις του ρωσικού ΛΟΤΤΟ.

4. Για κατοχή, διακίνηση και εν τέλει νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τον κ. Κόκκαλη, πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα που εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 2331/95 (περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος). Ποσά που προήλθαν από υπεξαίρεση και απάτη, ξεπλύθηκαν σε μια σειρά από χώρες (Ελβετία, Ιρλανδία, Κύπρος κ.α.) μέσω άγνωστων εταιρειών, κάποιες από αυτές υπεράκτιες. H κατηγορία αυτή αν και απορρέει από τις αμαρτίες των ρωσικών παιγνίων, δεν αποκλείεται να φωτογραφίζει και ενδεχόμενο γερμανικό «πλυντήριο».

5. Για ενεργητική δωροδοκία που αποδίδεται στον κ. Κόκκαλη και συνδυάζεται με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50. H δίωξη αυτή που αρχικά έχει ασκηθεί κατά του επιχειρηματία εκτιμάται ότι μπορεί να επεκταθεί και σε όσους άλλους είχαν δικαίωμα υπογραφής επί των λογαριασμών 0709-60-011-025 και 0709-85-011-025 της Ντόιτσε Χάντελσμπανκ, και οι οποίοι περάμειναν ενεργοί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

6. Για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, όπως για παράδειγμα κατά λειτουργών του Δημοσίου, στελεχών του OTE που είχαν ανάμειξη από τη δεκαετία του 1980 σε μεγάλες αναθέσεις προμηθειών στην Intracom με αποκορύφωμα τις ψηφιακές παροχές του 1987, της Οικουμενικής κ.ά.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός ότι η «K» με πολλά δημοσιεύματά της το 1996 και το 1997 είχε φέρει στην επιφάνεια 43 λογαριασμούς, αποδέκτες ποσών που αποστέλλονταν από τους τροφοδότες λογαριασμούς του κ. Κόκκαλη από την Ντόιτσε Χάντελσμπανκ σε δυτικές τότε τράπεζες, ουδείς ασχολήθηκε με αυτούς. Και, κυρίως, η Δικαιοσύνη. Οι λογαριασμοί δεν ανοίχτηκαν, καθώς πολλοί ήταν ανώνυμοι και λειτουργούσαν με κωδικούς αριθμούς, κρύβοντας πίσω τους τα φυσικά πρόσωπα. Ετσι επώνυμοι και ανώνυμοι αποδέκτες ποσών από τον κ. Κόκκαλη, παρέμειναν στη σκιά της ανωνυμίας και στο απυρόβλητο.

Μόνο από τα 43 εμβάσματα του κ. Κόκκαλη και για την περίοδο από 13/2/87 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1990 διακινήθηκαν ποσά ύψους 5,8 εκατ. δολαρίων και 1,78 εκατ. μάρκων. Δεν αναζητήθηκαν επίσης οι κινήσεις των λογαριασμών προ του 1987, ούτε οι μυστικοί νουμέρικαλ λογαριασμοί στην Ελβετία και αλλού αποκαλύφθηκε σε ποιους ανήκουν, αν και κάποιοι παραμένουν ενεργοί μέχρι και σήμερα…

Πάντως, πέραν του κ. Σ. Κόκκαλη κατά του οποίου στρέφονται οι βαρύτατες κατηγορίες και σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ζητάει να διερευνηθεί ο ρόλος και δύο άλλων προσώπων για τυχόν συμμετοχή τους σε αδικήματα, ιδίως σε σχέση με δραστηριότητες μέσω off shore εταιρειών. Πρόκειται για τον Κύπριο επιχειρηματία κ. Μάρκο Σιαπάνη που δραστηριοποιείται στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στη Μόσχα και για τον δικηγόρο Λευκωσίας κ. Πολάκη Σαρρή. H έρευνα προφανώς θα επικεντρωθεί σε διακινήσεις ποσών συναρτώμενων με τις συμβάσεις του ρωσικού ΛΟΤΤΟ και τις καταθέσεις θνητών και «Αθανάτων».

Ο κ. Γ. Πουρνάρας, ο τακτικός ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση, έχει να φέρει εις πέρας εξαιρετικά δύσκολο έργο, αφού και μόνον η ανάγνωση της ογκώδους δικογραφίας απαιτεί πολύ χρόνο και πολυεθνικές συνεργασίες. Καθώς διαδρομές κεφαλαίων, κρυφές εταιρείες και μυστικοί λογαριασμοί για να ανοίξουν θα απαιτηθεί δικαστική συνδρομή σε μια σειρά από χώρες (Ελβετία, Κύπρος, Ρωσία, Ιρλανδία). Ηδη στην Ελβετία είναι σε εξέλιξη ποινική διαδικασία για την υπόθεση του Ρωσικού ΛΟΤΤΟ, και στην Εισαγγελία της Μόσχας άνοιξε ήδη σχετικός φάκελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή