H προτροπή της «Ελευθεροτυπίας» προς τον πρωθυπουργό

H προτροπή της «Ελευθεροτυπίας» προς τον πρωθυπουργό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H «K» αναδημοσιεύει σήμερα το υπό τύπον ανοιχτής επιστολής προς τον κ. K. Σημίτη κύριο άρθρο της χθεσινής «Ελευθεροτυπίας» που προτρέπει τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το φαινόμενο της διαπλοκής, κυρίαρχη έκφραση του οποίου συνιστούν οι δραστηριότητες του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη, αντί να διατυπώνει «υπερβολικές και εξωπραγματικές τοποθετήσεις περί κινδύνων εκτροπής».

Στο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ,

κ. πρωθυπουργέ!

Κύριε πρωθυπουργέ,

Οι δηλώσεις σας για θολό τοπίο, πόλεμο οργανωμένων συμφερόντων, απαξίωση της πολιτικής, απόπειρα αποσταθεροποίησης και κίνδυνο εκτροπής, υπερβολικές και εξωπραγματικές καθ’ εαυτές, προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας. Συνδεόμενες αναπόφευκτα με το κυρίαρχο γεγονός των ημερών, που δεν είναι τα «φρουτάκια» αλλά η ποινική δίωξη κατά του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, οι δηλώσεις αυτές αδικούν και σας και την κυβέρνησή σας και οδηγούν σε παρερμηνείες.

Το φαινόμενο Κόκκαλη δεν είναι ούτε σημερινό ούτε τυχαίο. Είναι ένα εγκαθιδρυμένο, διαχρονικό και διακομματικό καθεστώς διαπλοκής. Από μόνα τα στοιχεία της δίωξης προκύπτει η ιστορία του. H προέλευση των χρημάτων, η διοχέτευσή τους, η διασύνδεση των προσώπων, η κατάκτηση και η συμβολή ορισμένων μέσων ενημέρωσης, η ίδρυση του μονοπωλίου των προμηθειών σε κρίσιμους τομείς, η επέκτασή του και η τελική πολιτική επιβολή του είναι από καιρό πράγματα γνωστά.

Γίνονται πιο συγκεκριμένα, ώς ένα βαθμό, και πιο τεκμηριωμένα με τη δίωξη. Είναι ενδεχόμενο να γίνουν τόσο συγκεκριμένα και να αποδειχθούν έτσι, ώστε να οδηγήσουν σε δίκη και σε καταδίκη. H πολιτική όμως πλευρά του φαινομένου είναι σαφής και αποδεδειγμένη. Επί ΠΑΣΟΚ, στη δεκαετία του ’80, αναδείχθηκε το φαινόμενο Κόκκαλη. Επί Οικουμενικής του δόθηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του OTE. Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη του δόθηκαν κι άλλες προμήθειες του OTE, η τεχνική υποστήριξη στο Λόττο και το Ξυστό. Σημαντικό ρόλο στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές έπαιξε, πιστεύουμε, η άρνησή σας να δώσετε στον μεγαλοεπιχειρηματία και άρχοντα του τζόγου το Βιντεολόττο ή κουλοχέρηδες. Ηταν, βέβαια, πρόκληση της αντιπολίτευσης, αλλά αντιδράσατε σωστά.

Η Ν.Δ. προσπαθεί τώρα να οικειοποιηθεί την κατά Κόκκαλη δίωξη. Μολονότι συγκεκριμένοι βουλευτές της βοήθησαν την πρόοδο της δικαστικής έρευνας, η δίωξη ασκήθηκε επί δικής σας κυβέρνησης, χωρίς καμιά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι πιο σημαντικό από όσο φαίνεται.

Είναι γνωστό -και γεγονός αναμφισβήτητο- ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης χρηματοδοτεί, υποστηρίζει, ενισχύει, ψηφίζει και συμβάλλει με όλα τα μέσα στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ κατά της Ν.Δ. Αλλά η κυβέρνησή σας και σεις προσωπικά έχετε, ώς ένα βαθμό, κατορθώσει να αντισταθείτε:

– Αρνηθήκατε οριστικά το Βιντεολόττο.

– Αποκρούσατε τη συγχώνευση OTE και Ιντρακόμ.

– Δεν κάνατε καμιά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη υπέρ του κομματικού υποστηρικτή σας, παρά τις διασυνδέσεις του με τον Τύπο, τα MME και τους επιχειρηματίες.

– Βάλατε στο Σύνταγμα διάταξη κατά της διαπλοκής και ετοιμάζετε νόμο που μπορεί να βάλει κάποιο φραγμό στο φαινόμενο που γιγάντωσε την πολιτική και οικονομική αυτοκρατορία του κ. Κόκκαλη.

Δεν δώσατε οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλά είστε ο μόνος πρωθυπουργός που έδειξε ότι το συνειδητοποιεί και μπορεί να λέει όχι.

Δεν έχετε, λοιπόν, κύριε πρωθυπουργέ, κανένα λόγο να χάνετε την ψυχραιμία σας και προπαντός να κινδυνολογείτε. H Δημοκρατία είναι ισχυρή και οφείλετε να ενισχύσετε τις αντιστάσεις της απέναντι στη διαπλοκή, η οποία θέλει να εφορμήσει στην πίτα των 17 τρισ. του Γ΄ ΚΠΣ. Τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη, που εξετάζει την πιο εμφανή πτυχή της διαπλοκής. H κινδυνολογία, οι υπερβολές και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν βοηθάνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή