Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη για απάτη στο XAA

Νέα δίωξη κατά Κόκκαλη για απάτη στο XAA

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και νέα δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη για τέσσερα αδικήματα, εκ των οποίων το ένα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, δημοσιοποιήθηκε χθες, μία μόλις εβδομάδα μετά την απαγγελία έξι κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος του επιχειρηματία για τις υποθέσεις του ρωσικού Λόττο και των αρχείων της Στάζι. H νέα αυτή εισαγγελική δίωξη αφορά στη μη εμπρόθεσμη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Ιντρακόμ, Ιντραλότ και Ιντρασόφτ το 2000 και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ασκηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα ο κ. Σ. Κόκκαλης κατηγορείται για κακουργηματική απάτη ύψους 164,5 δισ. δρχ. σε βάρος του επενδυτικού κοινού, η οποία αφορά στη μη εμπρόθεσμη επένδυση των χρημάτων που προήλθαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών του ομίλου, καθώς και για τα αδικήματα της απιστίας, παράβασης του Νόμου περί ανωνύμων εταιρειών και παράβασης χρηματιστηριακής νομοθεσίας, που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Ερευνα του ΣΔΟΕ

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε έπειτα από προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, με αφορμή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία ανέφεραν ότι τα έσοδα από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τριών εταιρειών Ιντρακόμ, Ιντραλότ, Ιντρασόφτ ιδιοκτησίας Σ. Κόκκαλη, δεν είχαν επενδυθεί -βάσει του σχετικού επενδυτικού προγράμματος- μέχρι το τέλος του 2000, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το επενδυτικό κοινό. Το ΣΔΟΕ, ολοκλήρωσε την έρευνά του και σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τρεις μήνες παρέδωσε το πόρισμα στον εισαγγελέα, ο οποίος στη συνέχεια, αφού συγκέντρωσε και μελέτησε όλα τα στοιχεία, προέβη στην άσκηση διώξεων.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης εκλήθη και κατέθεσε ο κ. Σ. Κόκκαλης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι θεώρησε πως ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του εν λόγω επενδυτικού προγράμματος ήταν μέχρι το 2004 και ότι όλες οι σχετικές ενέργειες είχαν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση των εταιρειών.

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην 9η τακτική ανακρίτρια κ. Μαρία Σιμιτζή, η οποία στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης αναμένεται να καλέσει μάρτυρες μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι ο κ. Κόκκαλης, μέλη των Δ.Σ. των επιχειρήσεων του ομίλου καθώς και μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Η ελληνική οικονομία βαδίζει ταχύτατα στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν μπορεί ούτε πρέπει να τεθεί σε κανενός είδους ομηρεία, η οποία προέρχεται από αλλότριες συγκρούσεις. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις οποιεσδήποτε αντιπαλότητες μακριά από την αγορά, μακριά από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας». Αυτό δήλωσε ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας «απολύτως κατηγορηματικά» ότι «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Φυσικά», συνέχισε, «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση κρατικοποίησής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή