Αγωγές κατά εταιρειών για αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

Αγωγές κατά εταιρειών για αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αγωγή εναντίον τριών εταιρειών που παράγουν αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς κατέθεσαν 100 Βρετανίδες γυναίκες, ισχυριζόμενες ότι οι εταιρείες δεν εξέδωσαν επαρκείς προειδοποιήσεις για τις παρενέργειες των χαπιών. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι είναι γνωστοί και μικροί.

Ο λόρδος Μπρέναν, που εκπροσωπεί τις ενάγουσες, υποστήριξε χθες ότι επτά γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και άλλες υπέστησαν βλάβες που κυμαίνονται από θρομβώσεις έως εγκεφαλικά επεισόδια. «H υγεία ορισμένων υπέστη μικρές βλάβες, όμως για αρκετά από τα θύματα οι βλάβες ήταν σημαντικές και θα τους αφήσουν σοβαρά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους» είπε ο λόρδος Μπρέναν σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Λονδίνου.

Οι παθούσες ζητούν αποζημίωση από τις εταιρείες Wyeth, (θυγατρική της AmericaHome Products), OrganoLaboratories (μέλος του ολλανδικού ομίλου Akzo Nobel) και Schering (γερμανικών συμφερόντων). Τα επίμαχα φάρμακα είναι τα Femodene, Minulet, Μarveloκαι Μercilon.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι (σε σχέση με τα αντισυλληπτικά προηγούμενης γενιάς), όμως αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι το επίπεδο αυτού του κινδύνου είναι πολύ χαμηλό» δήλωσε μία εκπρόσωπος της εταιρείας Wyeth. O αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων που σχετίζεται με τα αντισυλληπτικά τρίτης γενιάς άρχισε να γίνεται γνωστός το 1995, ενώ στη συνέχεια μελέτες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αξιολόγησης Φαρμάκων (EMEA) επιβεβαίωσαν τον κίνδυνο.

Διαδεδομένα και στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι και στην Ελλάδα τα «επίμαχα» αντισυλληπτικά χάπια «τρίτης γενιάς». Οπως είπε στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, κ. Βασίλης Ταρλατζής, η λήψη αυτών των χαπιών έχει πράγματι παρενέργειες. Σημειώνει ωστόσο πως οι περιπτώσεις φλεβοθρομβώσεων από χρήση αντισυλληπτικών είναι πολύ σπάνιες και συνήθως προϋποθέτουν τη συνύπαρξη και άλλων παραγόντων, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, προδιάθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή